Lamskroontje met peultjes en gebakken aardappelen

Follow my blog with Bloglovin

Het lamsseizoen is geopend!

Lamsvlees is erg seizoensgebonden. Er zijn restaurants die lamsvlees het hele jaar door op hun menukaart zetten, maar het echte lamsseizoen begint eind maart, begin april en is afhankelijk van de streek waar het lam graast. Lam is één van de beste vleessoorten om snel te bereiden boven een hevig vuur, zodat de buitenkant lekker knapperig en geschroeid is en de binnenkant zacht en sappig.

Ik heb daarom vanavond voor een lamsgerechtje gekozen.
 
Ik hoop dat ik hiermee niet al te veel mensen tegen de borst stoot, en ik wil mij daarvoor al op voorhand excuseren, maar ik vind het eerlijk gezegd gewoon lekker.

Dit zijn de ingrediënten (voor 2 pers.):
Lamskroon 500 gram
1 tomaa  
250 gram peultjes
Vastkokende aardappelen  
Paneermeel
Verse basilicum  
Verse dragon  
Parmezaan  
Boter  
Olijfolie  
Peper  
Zout

Kruidenboter:
Gezouten boter
1 teentje knoflook
Fijngesneden bieslook
Fijngesneden peterselie
Peper

Zo ga je te werk :


Verwarm de oven voor op 200°C.

Stoom of kook de aardappelen 20 minuutjes met de pel nog aan.

Maak de kruidenboter door de fijngesneden knoflook, bieslook en peterselie door de boter te mengen. Je kunt nog wat bijkruiden met wat peper.

Kruid het lamskroontje met peper en zout. Verhit de boter in een pan en schroei het vlees aan beide kanten dicht. 

Leg het vlees in een ovenschaal, overgiet het met de bakboter, verdeel de kruidenboter over het vlees en zet de ovenschaal 20 minuutjes in de oven.

Ik bedek altijd de uitstekende beentjes met wat aluminiumfolie omdat die kunnen verbranden.

Haal het lamskroontje na 20 minuten uit de oven en laat het nog 10 minuutjes rusten in aluminiumfolie (niet helemaal dichtdoen) zodat het vlees zich kan ontspannen en de sappen zich kunnen vermengen. Zo wordt het vlees veel malser.

Snij de gekookte aardappelen overlangs in partjes en bak ze in olijfolie. Kruid met peper en zout. Ik had nog wat kruidenboter over en heb het bij de aardappeltjes gedaan. Je kunt er ook wat verse of gedroogde peterselie over strooien.
Halveer de tomaten, bestrooi ze met paneermeel, peper en zout en rasp er parmezaan over.

Druppel wat olijfolie over de tomaten en zet ze even onder de grill tot de kaas een lichtbruin korstje heeft.

Maak de boontjes schoon en kook ze beetgaar (2 à 3 minuutjes) in licht gezouten water. Giet ze af en laat ze schrikken in ijskoud water. Zo blijven de boontjes mooi frisgroen.


Snij het vlees tussen de beentjes in mooie coteletjes en verdeel het over de borden. Nappeer er wat gesmolten kruidenboter over. Strooi er nog wat verse dragonsnippers over en wat vers gehakte basilicum over de gegrilde tomaten.

Bon appétit!


Het vetgehalte kan variëren van 3,4% tot 37%.

Reacties