Steak met aardappelen en groene asperges

Follow my blog with Bloglovin

Goeiemiddag,

Een lekkere steak kan er altijd wel in. Ik persoonlijk vind het niet makkelijk om de perfecte steak te bakken. Ofwel is hij te bleu ofwel teveel gebakken. Heel af en toe lukt het mij wel eens om de voor mij perfect gebakken steak op tafel te toveren. Zoals vandaag dus. Ik heb onderstaande werkwijze gevolgd maar uiteraard kunt u uw steak bakken zoals u het zelf gewoon bent.

Dit zijn de ingrediƫnten :
2 rumsteaks
4 aardappelen
Een bosje groene asperges
1 fijngesnipperde sjalot
3 teentjes look
Arachideolie
1 el balsamicoazijn
1 kl dijon mosterd
200 ml kippenbouillon
Room
Rozemarijn
Bieslook 
Peterselie
p&z

KIES EEN GOED STUKJE VLEES

Kies een goed stukje vlees. Ik heb gekozen voor een rumsteak. Ik vind dat zeer sappig en smaakvol.

ZORG DAT HET VLEES OP KAMERTEMPERATUUR IS

Een van de grootste fouten die mensen maken bij het bereiden van steak, is ofwel rechtstreeks uit de koelkast halen of gewoon 20 minuten bij kamertemperatuur laten bekomen. Om ervoor te zorgen dat uw steak niet koud is in het midden en gelijkmatig en snel bakt, haal het vlees zeker 60 minuten voor het bereiden uit de koelkast. Dit laat het vlees ook ontspannen, waardoor het natuurlijke vocht van het vlees weer in de spier wordt opgenomen.

DROOG HET VLEES AF EN KRUID

Om de steak goed te kunnen bakken, moet u het vlees eerst droog maken met een keukenpapier. Dit zorgt ervoor dat de steak goed kan bakken in plaats van te stomen.

Bestrooi vervolgens, aan weerszijden, met zout en peper, en druk het zout en de peper in de steak met je vingertoppen om ervoor te zorgen dat het goed blijft kleven. Ik ga ook boter, knoflook en rozemarijn gebruiken in de braadpan (meer later) om de steak meer smaak te geven.

BAKWIJZE

GEBRUIK EEN KLEEFPAN
Gebruik een kleefpan. Dat is nodig omdat je aanbaksels moet hebben om de lekkere saus te maken.
VERHIT DE PAN TOT HIJ BEGINT TE ROKEN
Verhit eerst je pan en voeg vervolgens 1 eetlepel plantaardige olie toe. Ik heb voor arachideolie gekozen omdat die hoge temperaturen aankan. Zodra het lichtjes begint te roken, draai de olie om in de pan, leg de steak in de pan en verminder dan tot middelmatige hitte. Laat het vlees 4 minuten bakken, ZONDER HET AAN TE RAKEN! Deze hoge hitte zorgt voor een gekarameliseerde, diepe smaakvolle, rijke, hartige korst.
GEBRUIK VLEESTANGEN EN OVERGIET MET DE BOTER
Na vier minuten voeg je boter, gepelde knoflooktenen en rozemarijn toe. 
Dan draai je de steak om met vleestangen. Je mag het vlees nooit met een vork doorprikken. De sappen vloeien er dan uit en het vlees gaat minder mals zijn. Overgiet nu regelmatig je steaks met de gekruide boter door je pan lichtjes te kantelen. Net zoals een echte Gordon Ramsay.
Op dit punt is je steak seignant. Wil je het Ć  point of bien cuit dan bak je het nog 3 Ć  5 minuten langer aan elke kant.

LAAT DE STEAK RUSTEN

Verpak de steak losjes in aluminiumfolie en laat 10 Ć  15 minuten rusten voor het snijden. Zo kunnen de sappen in de steak worden verdeeld. De smaak wordt beter en het vlees wordt veel sappiger. Ik leg het meestal in een oven op 50°. Dat verandert niets aan de garing van je vlees.

HOE MAAK JE DE BESTE SAUS

Verwijder de knoflook en rozemarijn uit je pan en verwijder ook het meeste vet. Hou ongeveer een soeplepel over in je pan. Vervolgens bak je een fijngesneden sjalotje in je pan voor ongeveer 1 minuutje. Voeg de knoflook opnieuw toe en vervolgens de kippenbouillon en laat de saus ongeveer 3 minuten inkoken. Dit zorgt voor een geconcentreerde smaak. Roer er vervolgens de room, balsamico azijn en Dijon mosterd door en laat het nog 2 minuten sudderen.  
Neem de pan van het vuur en roer er 1 eetlepel boter en vers gehakte bieslook en peterselie door.
VERSNIJ DE STEAK

Nadat je steak ongeveer 10 Ć  15 minuten heeft gerust, snij het tegen de draad in. Dit zorgt er ook voor dat er minder sappen verloren gaan.

Ik serveer er gestoomde aardappeltjes en groene asperges bij.


Bon appƩtit!



Reacties