Filodeegrolletjes met ricotta en spinazie - Filo pastry rolls with ricotta and spinach

Follow my blog with Bloglovin
English version in red

Goeieavond,

Mijn zwak punt bij het koken is dat ik altijd teveel maak. Meestal heb ik nog zo ongeveer 1 portie over. Dat is soms nog teveel voor 1 persoon maar ook te weinig voor 2. Nu heb ik nog een portie pasta met mozzarella en zongedroogde tomaten over van gisteren (http://dominiqueskekitchen.blogspot.be/2017/05/pasta-met-mozzarella-zongedroogde.html) en nog een portie Oosters stoofpotje van eergisteren (http://dominiqueskekitchen.blogspot.be/2017/04/oosters-stoofpotje-van-scampi-en.html). Dat stoofpotje heb ik al eens gemaakt maar mijn zoon was op bezoek en wou het ook eens leren en proeven.

Dus eten genoeg voor vanavond en moet er eens niet gekookt worden. Maar toch kriebelden mijn vingers om iets vlug in mekaar te steken zodat we toch iets konden knabbelen rond de middag.

Ik had toevallig nog filodeeg in mijn diepvries liggen, ook nog een halve zak verse spinazie van gisteren (die je uiteraard altijd in de diepvries kunt bewaren) en ik vond ook nog een halve pot ricotta, wat champignons en zongedroogde tomaatjes. Ik smijt niet graag iets weg, dus begon ik te improviseren.

Ik maakte filodeegrolletjes opgevuld met spinazie, ricotta en de rest van de ingrediƫnten en een yoghurt dressing.

Good evening,
My weakness in cooking is that I always make too much. I still have leftovers from the pasta with mozzarella and sun-dried tomatoes from yesterday (http://dominiqueskekitchen.blogspot.be/2017/05/pasta-met-mozzarella -zongedroogde.html) and another portion of the Oriental dish with scampi. (http://dominiqueskekitchen.blogspot.be/2017/04/oosters-stoofpotje-van-scampi-en.html). I've already made that Oriental dish before but I had a visit from my son and he also wanted to learn to cook it and taste it.
So for tonight I have plenty of food and don't really need to cook. But this afternoon I felt the urge to cook something quick.
I still had filo pastry in my freezer, half a bag of fresh spinach of yesterday (which you can always keep in the freezer) and I also found half a pot of ricotta, some mushrooms and sun-dried tomatoes. I do not like to throw away things, so I began to improvise.
I made filo pastry rolls filled with spinach, ricotta and the rest of the ingredients and a yogurt dressing.

Dit zijn de ingrediƫnten - These are the ingredients:

  • 6 velletjes filodeeg - 6 sheets of filo pastry
  • olijfolie - olive oil
  • 5 Ć  6 champignons - 5 to 6 mushrooms
  • 1 teentje look - 1 clove of garlic
  • 4 zongedroogde tomaatjes - 4 sun-dried tomatoes
  • 100 Ć  150 gram verse spinazie - 100 to 150 grams fresh spinach
  • 100 gram ricotta - 100 grams ricotta cheese
  • 30 Ć  40 gram geraspte Parmezaan - 30 to 40 grams grated Parmesan
  • een weinig room (optioneel) - a little cream (optional)
  • peper en zout - pepper and salt
      Voor de dressing - For the dressing:
  • 2 soeplepels Griekse yoghurt - 2 tbsp of Greek yogurt
  • honing naar keuze - honey
  • sap van een halve citroen - juice of 1/2 lemon
  • peper en zout - pepper and salt
  • fijngesneden peterselie - finely chopped parsley
  • fijngesneden bieslook - finely chopped chive
Zo ga je te werk - Instructions:

Verwarm de oven voor op 200°.
Preheat oven to 200 °.

Laat het filodeeg 10 min. ontdooien onder een vochtige handdoek zodat het niet uitdroogt.
Defrost the filo pastry for 10 minutes under a wet towel so it does not dry out.

Snij de champignons en het teentje look heel fijn, en bak even aan in olijfolie. Kruid met peper en zout.
Chop the mushrooms and the garlic in very small pieces, and bake in olive oil. Season with salt and pepper.
Doe er de spinazie en fijngesneden zongedroogde tomaatjes bij, kruid met peper en zout en laat de spinazie slinken.
Add the spinach and finely chopped sun-dried tomatoes, season with pepper and salt and let the spinach become tender.

Doe er de ricotta, geraspte kaas en eventueel een beetje room bij (niet teveel want anders is het te lopend). Zet aan de kant en laat even afkoelen.
Add the ricotta, grated cheese and optional a little cream (not too much). Set aside and allow to cool down.
Neem 1 velletje filodeeg en bestrijk het met olijfolie. Leg er een tweede boven en bestrijk ook met olijfolie.
Take 1 sheet of filo pastry and sprinkle with olive oil. Place a second sheet of filo pastry on top of it and cover with olive oil.
Snij de de vellen in 3 lange repen.
Cut the sheets into 3.
Schep nu bovenaan op iedere reep een beetje van de mengeling.
Now place a little of the mix on the filo sheet.
Vouw het deeg over de vulling naar beneden. Strijk in met olijfolie en plooi de zijkanten naar binnen.
Fold the pastry over the filling. Sprinkle with olive oil and fold in the sides.
Rol nu verder naar beneden en strijk iedere keer wat olijfolie op de bovenkant. Doe dit tot je op het einde bent. Zo maak je 9 pakketjes. Leg ze op bakpapier op een bakplaat en schuif in het midden van de oven voor zo'n 10 minuutjes.
Now keep on rolling down and sprinkle some olive oil on top. At he end you have 9 rolls. Place them on baking paper on a baking sheet and slide in the middle of the oven for about 10 minutes.
Maak ondertussen de dressing.
Meanwhile, prepare the dressing.
Haal na 10 minuten de rolletjes uit de oven en serveer met de dressing.
After 10 minutes, remove the rolls from the oven and serve with the dressing.

Bon appĆ©tit! 




Reacties