Groentensoep met pistou - vegetable soup with pistou

Follow my blog with Bloglovin
English version in red
Goeiemiddag,

Ik had nog redelijk wat groenten liggen in mijn koelkast en besloot om een lekkere groentensoep te maken. Voor mij mag soep altijd wel dat beetje extra hebben en daarom heb ik er pistou bijgemaakt.

Wat is pistou? Het woord klinkt aanstekelijk Provençaals, en dat is meer dan terecht. Een pistou is de Zuid-Franse versie van die welbekende pesto maar dan zonder de pijnboompitten. Het recept is iets eenvoudiger, want verse basilicum, pittige look en een ferme scheut olijfolie volstaan om het juiste resultaat te bekomen. Voor een wat modernere versie heb ik er gemalen Parmezaanse kaas bijgedaan.

Good afternoon,
I still had some vegetables left in my fridge and decided to make a delicious vegetable soup. For me personally , soup may always have that little extra and therefore I added pistou.
What is pistou? The word probably sounds very French, and that's what it is. A pistou is the southern French version of this well-known pesto but without the pine nuts. The recipe is a little simpler, only fresh basil, garlic and olive oil are enough to get the right result. For a somewhat more modern version I have added Parmesan cheese.

Dit zijn de ingrediënten - These are the ingredients
  • 1 el olijfolie - 1 tbsp of olive oil
  • 1/2 courgette - 1/2 zucchini
  • 1/2 prei - 1/2 leek
  • 50 gram knolselder - 50 grams of celeriac
  • 1 takje witte of groene selder - 1 branch of white or green celery
  • 1 wortel - 1 carrot
  • 1 ajuin - 1 onion
  • 1 tomaat - 1 tomato
  • 1 liter kippen- of groentenbouillon - 1 liter of chicken or vegetable stock
  • 30 gram deegwaren (spaghetti of spiraaltjes, ...) - 30 grams of pasta (e.g. spaghetti in pieces)
  • peterselie - parsley
  • rozemarijn - rosemary
  • marjolein - marjoram
  • tijm - thyme
  • laurier - bayleaf
  • peper en zout - pepper and salt

Voor de pistou - For the pistou
  • 1/2 bosje verse basilicum - 1/2 bunch of fresh basil
  • 2 teentjes look - 2 cloves of garlic
  • 35 gram gemalen parmezaan - 35 grams of grated Parmesan cheese
  • +/- 1/2 dl olijfolie - +/- 1/2 dl of olive oil
  • peper en zout - pepper and salt

Zo ga je te werk - Instructions

Maak de groenten schoon (wacht met de tomaat) en snij ze in brunoise (blokjes).
Cut the vegetables (not yet the tomato) into small cubes.
Concasseer de tomaat (pitjes eruit halen) en snij in blokjes.
Cut the tomato in 4 pieces, remove the seeds and cut in cubes.
Stoof de groenten, uitgezonderd de tomaat aan in hete olijfolie.
Cook the vegetables, except the tomato in hot olive oil.
Kruid met peper en zout en overgiet met de hete bouillon.
Maak een kruidentuiltje van peterselie, rozemarijn, tijm en laurier en breng dit in de soep.

Season with pepper and salt and add the hot broth.
Make a 'bouquet garni' of parsley, rosemary, thyme and bay leaves and put it in the soup.
Breng aan de kook en voeg er na 10 min. de pasta en de tomaat bij.
Bring to the boil and add the pasta and tomato after 10 minutes.
Laat verder koken tot de groenten en de pasta beetgaar zijn (nog zo'n 5 min.)
Proef en breng op smaak met kruiden.

Let it boil for another 5 minutes until the vegetables and pasta are ready.T
Taste and season with herbs.

Voor de pistou - For the pistou

Maal de basilicum, de knoflook en de gemalen kaas samen fijn in een blender.
Mix the basil, garlic and grated cheese together in a blender.
Giet er de olijfolie bij, voeg er wat peper en zout aan toe en mix tot een gladde pasta.
Add the olive oil, add some pepper and salt and mix into a smooth paste.
Serveer dit bij de soep.
Serve this with the soup.




Bon appétit!





Reacties