Konijn met gestoofd witlof en aardappelkroketjes - Rabbit with stewed chicory and potato croquettes

Follow my blog with Bloglovin
English version in red


Goeiemiddag,

Ik was vandaag aan mijn oma aan het denken. Wij woonden vroeger allemaal samen onder 1 dak. Mijn oma en opa, mijn mama en papa en ik. Oma was de kok in huis. Er kwam vroeger heel regelmatig konijn op tafel. Die kreeg zij af en toe van de buren. Dat was vroeger zo. Veel buren kweekten zelf hun kippen en konijnen en dan werd dat wel eens doorgegeven. Nostalgie....
Daarom heb ik vandaag eens gekozen om konijn klaar te maken met gestoofd witlof en aardappelkroketjes en ... picklesmayonaise.

Good afternoon,
I was thinking of my grandmother today. We used to live under one roof
all together. My grandmother and grandfather, my mom and dad and me. Grandma was the cook at home. She cooked rabbit very regularly. She got them from time to time from the neighbors. That was common use in that time. Many neighbors bred their own chickens and rabbits and then they just gave it to each other. Nostalgia...
That's why I chose today to cook rabbit with stewed chicory and potato croquettes and...... piccalilly mayonnaise.


Dit zijn de ingrediƫnten - these are the ingredients
  • 1 konijn in stukken - 1 rabbit in pieces
  • 1 grote ui - 1 big onion
  • klontje boter - some butter
  • 1 of 2 teentjes knoflook - 1 or 2 cloves of garlic
  • 250 gram champignons - 250g mushrooms
  • 1 grote fles bruin tafelbier - 1 bottle of dark beer
  • 2 eetlepels mosterd - 2 tbsp of mustard
  • 3 sneden peperkoek - 3 slices of gingerbread
  • kruidentuiltje - thyme and bay leaf
  • 2 kruidnagels - 2 cloves
  • witlof - chicory
  • nootmuskaat - nutmeg
  • snuifje peper en zout - salt and pepper
  • aardappelkroketjes - potato croquettes


Zo ga je te werk - preparation:

Pel en snipper de uien. Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen fijn en plet ze met een mes. Borstel de champignons schoon en snijd ze in vier.

Peel and cut the onions. Peel and crush the garlic. Brush the mushrooms and cut them into quarters.
Smelt een flinke klont boter in een grote pan. Kruid het konijn flink met peper en zout en kleur het rondom aan in de boter. Haal het konijn uit de pan.

Melt a large amount of butter into a large pan. Season the rabbit with pepper and salt and color it all around in the butter. Remove the rabbit from the pan.
Doe er de champignons bij en stoof ze aan.Voeg er de uien en knoflook aan toe en laat ze mee stoven.
Leg het konijn terug in de pan.

Add the mushrooms and bake them. Add the onions and garlic and let them stew.
Put the rabbit back in the pan.
Giet het bier bij het konijn. Kruid met laurier, tijm, kruidnagel, peper en zout. Smeer de peperkoek in met mosterd en voeg toe. Zet een deksel op de pan en laat 50 minuten op een zacht vuur sudderen. Ik heb een snelkookpan gebruikt.

Pour the beer onto the rabbit. Season with bay leaf, thyme, clove, pepper and salt. Put the mustard on the gingerbread and add. Put a lid on the pan and simmer on a gentle fire for 50 minutes. I have used a pressure cooker.
Maak het witlof klaar terwijl het vlees gaart. Verwijder de achterkant en de harde kern van de stronken. Smelt een klontje boter in een pan en stoof het witlof aan. Kruid met peper, zout en nootmuskaat en giet een klein scheutje water in de pan.
Zet een deksel op het witlof en laat gaar worden op een laag vuur. Giet regelmatig wat water bij.

Prepare the chicory while the rabbit is cooking. Trim away the stalk ends of the heads of chicory. Melt a lump of butter in a pan and bake the chicory. Season with pepper, salt and nutmeg and pour a little water into the pan. Put a lid on the chicory to cook on a low fire. Regularly pour some water.
Verwarm de friteuse voor de kroketten.
Mix de pickles met de mayonaise in de hakmolen.
Haal het deksel van het witlof als het water verdampt is en bak ze rondom nog even aan.
Bak de kroketten in de friteuse.
Serveer het konijn met gestoofd witlof, kroketten en picklesmayonaise.

Heat the deep fryer for the croquettes. Mix the pickles with mayonnaise in the chopmill.
Remove the lid from the chicory when the water has evaporated and bake around for a while.
Bake the croquettes in the deep fryer.
Serve the rabbit with stewed chicory, croquettes and pickles mayonaise.


Bon appƩtit!
 
Hier nog een fotootje van mijn oma (1905 - 1985) en mijn opa (1909 - 1989).
Here a picture of my grandma (1905 - 1985) and my grandpa (1909-1989).
 

  

Reacties