Romige bloemkoolsoep 'paleo proof' - creamy cauliflower soup 'paleo proof'

Follow my blog with Bloglovin
English version in red


Goeiemiddag,

Ik had nog bloemkool over van de ovenschotel van gisteren (http://dominiqueskekitchen.blogspot.be/2017/05/bloemkoolovenschotel-met-puree-spekjes.html) en besloot om er soep van te maken.
Ik zocht wat inspiratie op het internet en kwam er de term 'paleo-proof' tegen. Ik had daar al van gehoord maar wist niet goed wat dat exact betekende. Daarom heb ik het even voor u, en mij, opgezocht.

Het principe van de Paleo leefstijl is gebaseerd op de levenswijze van de oermens; in de tijd dat mensen nog jaagden en verzamelden. Wetenschappers hebben onderzocht hoe de mens toen leefde, en wat ze at. Er wordt vanuit gegaan dat de genen van de mens op deze oervoeding zijn ingesteld, aangezien we vele duizenden jaren op deze manier hebben geleefd. Ze aten voornamelijk groenten, vlees, vis, eieren, fruit en soms wat noten en zaden.

Zoals je ziet bevat het dus geen granen, geen melkproducten, geen peulvruchten en geen suiker. Daarnaast bevat het ook geen chemische toevoegingen.

Toen de mens zich verder begon te ontwikkelen en leerden hoe ze zelf bepaalde gewassen konden verbouwen en dieren houden (de landbouwrevolutie), zijn we ook anders gaan eten. We begonnen granen te eten, koeien te melken en in de loop van de tijd ontwikkelden we steeds meer methoden om deze voedingsmiddelen te bewerken. Als je deze gebeurtenis op een tijdlijn uitzet van het bestaan van de mens, is de landbouwrevolutie eigenlijk nog niet zo lang geleden.


Ga ik nu zelf de Paleo leefstijl gaan volgen? Nee, maar ik vond het wel interessant om hier wat meer over te weten en heb alle respect voor de mensen die dat wel doen. Paleo gaat verder dan wat ik hier heb neergeschreven maar daarvoor verwijs ik naar de vele infosites op internet.

Het receptje van vandaag is volledig paleo-proof : glutenvrij, lactosevrij en suikervrij.

Ik heb ook extra virgin kokosolie gebruikt ipv boter. Die olie is ongeraffineerd en koudgeperst. Dit betekent dat het zonder gebruik van chemicaliƫn bij lage temperaturen is geperst, waardoor de voedingswaren zoveel mogelijk behouden blijven. 100% biologisch en geschikt voor vegetariƫrs.

Genoeg gepraat nu. We gaan koken!

Good afternoon,I still had some cauliflower left from yesterday's oven dish (http://dominiqueskekitchen.blogspot.be/2017/05/bloemkoolovenschotel-met-puree-spekjes.html) and decided to make soup. I was looking for some inspiration on the internet and I found the term 'paleo-proof'. I had heard of that but did not know what it meant exactly. That's why I've looked it up for you and me.The principle of the Paleo lifestyle is based on the way of life of the ancient people. In the time people hunted and gathered. Scientists have investigated how humans lived then and what they ate. It is assumed that the genes of humankind are set for this paleo lifestyle, as we have lived in this way for many thousands of years. They ate mainly vegetables, meat, fish, eggs, fruit and sometimes some nuts and seeds.As you can see, it does not contain cereals, no milk products, no legumes and no sugar. In addition, it does not contain any chemical additives.When people began to develop and learned how to grow certain crops and keep animals (the agricultural revolution), we would also eat differently. We started to eat cereals, milk cows and over time, we developed more and more methods for processing these foods. If you expose this event to a timeline of human existence, the agricultural revolution has not been so long ago. Will I now follow the Paleo lifestyle? No, but I found it interesting to know more about this and have all respect for the people who do. Paleo goes beyond what I've written down here, but I refer to the many information sites on the internet. Today's recipe is completely paleo-proof: gluten-free, lactose-free and sugar-free.I also used extra virgin coconut oil instead of butter. The oil is unrefined and cold pressed. This means that it is pressed without the use of chemicals at low temperatures, thus keeping the nutritional values as much as possible. 100% organic and suitable for vegetarians.Enough talk now. We are going to cook!

Dit zijn de ingrediƫnten - these are the ingredients:
  • 1 bloemkool (ik had maar een halve) - 1 cauliflower (I only had half)
  • 1 zoete aardappel - 1 sweet potato
  • 1 ui - 1 onion
  • 2 tenen knoflook - 2 cloves of garlic
  • 2 liter kippenbouillon - 2 l of chicken broth
  • 1 theelepel mosterd - 1 ts mustard
  • Peper en zout naar smaak - salt and pepper
  • Lente-ui, in ringetjes - spring onion finely chopped
  • Optioneel; 100 gram uitgebakken biologische spekjes of bacon - optional : baked bacon cubes

Zo ga je te werk - Instructions:

Snipper de ui en pel de knoflook. Snij de bloemkool in stukken (incl. stronk), schil de zoete aardappel en snij in blokjes.

Cut the onion and peel the garlic. Cut the cauliflower into pieces, peel the sweet potato and cut into cubes.
Smelt wat kokosolie in de soeppan en bak de ui glazig. Snij de knoflook in grove stukken en bak even mee. Voeg de bloemkool en zoete aardappel toe.

Melt some coconut oil into the soup pan and bake the onion glazed. Cut the garlic into pieces and bake for a while. Add the cauliflower and sweet potato.
Blus alles af met de bouillon.
Pour in the chicken broth.
Laat koken tot alles gaar is (+/- 20 min) en pureer met de staafmixer.
Wanneer de soep te dik is kun je nu nog even wat water toevoegen.
Voeg de mosterd toe en breng eventueel nog verder op smaak met peper en zout.
Serveer met de lente-ui en optioneel de uitgebakken spekjes.

Boil until everything is cooked (+/- 20 min) and mix with the bar mixer.
When the soup is too thick you can add some water.
Add the mustard and season with pepper and salt.
Serve with the spring onions and optionally the baked bacon.


Bon appĆ©tit! 
 




Reacties