Spinaziestoemp met chipolata en een sjalot-mosterdsausje - mashed potatoes with spinach, chipolata and a challot-mustard sauce

Follow my blog with Bloglovin
English version in red

Goeieavond,

Vanavond eens zin in traditionele kost. Chipolata met aardappelen en spinazie. Maar ik dacht.... ik geef er een twist aan. Zo krijgt het gerechtje toch een beetje een meerwaarde. Ik heb er een stevige saus met sjalot en mosterd bijgemaakt.
Ik heb diepvriesspinazie genomen omdat ik die nog liggen had, maar het zal nog lekkerder zijn met verse spinazie.

Good evening,
Tonight I was dying for something traditional. Chipolata with potatoes and spinach. But I thought .... let's upgrade it a bit. I have added a nice challot sauce with some mustard.

I have taken deep-frozen spinach because I still had some in my freezer, but it will even taste much better with fresh spinach. 


Watch my video and see how I prepare it,

by clicking on this link :
https://www.youtube.com/watch?v=OFnr4hcN21s


Bon appƩtit !


Dit zijn de ingrediƫnten - These are the ingredients (2 Ơ 3p)
  • 400 gram aardappelen - 400 grams of potatoes
  • 400 gram diepvriesspinazie of verse spinazie - 400 grams of deep-frozen spinach or fresh spinach
  • chipolata - chipolata
  • 2 sjalotten - 2 challots
  • 125 ml blond bier of water - 125 ml lager or water
  • 1 kl mosterd - 1 tsp of mustard
  • scheutje melk - some milk
  • boter - some butter
  • sausbinder- sauce binder
  • scheutje room- some cream
  • muskaatnoot - nutmeg
  • peper en zout - pepper and salt
Zo ga je te werk - Instructions

Kook eerst de eitjes voor 10 minuten. Zet ze even opzij.
Boil the eggs for 10 minutes. Put them aside.
Schil de aardappelen, snij ze in stukken en kook of stoom ze gaar in gezouten water.
Peel the potatoes, cut them in pieces and cook or steam them in salted water.
Snij de sjalotjes fijn.
Chop the shallots in small pieces.
Bak ze glazig in een beetje boter. Kruid met peper en zout.
Bake them in a little butter. Season with salt and pepper.
Giet er het bier of het water bij en doe er een koffielepel mosterd bij. Ik heb ze wat ingedikt met sausbinder en een beetje room. Proef en kruid af met peper en zout. Als je bier ipv water toevoegt en je vindt het wat te bitter, doe er een klein beetje honing bij.

Add the beer or the water and a teaspoon of mustard. I thickened the sauce with sauce binder and a little cream. Taste and season with pepper and salt. When you added beer instead of water and you think it's too bitter, add a little bit of honey.
Giet de aardappelen af, laat een beetje drogen en plet met een vork. We willen een stoemp en geen puree. Dus er mogen wat brokjes inzitten.

Drain off the potatoes, allow them to dry a bit and mash them with a fork. We don't want a creamy puree.
Doe er een scheutje melk bij, een klontje boter, muskaatnoot naar smaak en peper en zout.
Voeg de spinazie toe en de grof gehakte hard gekookte eieren. Meng alles.

Add some milk, a lump of butter, nutmeg and pepper and salt.
Add the spinach and the roughly chopped hard boiled eggs. Mix everything gently.

Bak de chipolata's gaar en serveer. Vergeet bij het serveren niet om een kuiltje in de stoemp te maken waar de saus in gaat…

Bake the chipolata in a pan with some butter and serve with the mashed potatoes-spinach mixture. When serving, do not forget to make a pit into the potatoes to pour in the sauce ...


Bon appƩtit!



Reacties