Pörkölt, de echte Hongaarse Goulash - Pörkölt, the real Hungarian goulash

Follow my blog with Bloglovin
English version in red
Goeiemiddag,

Wat wij Goulash noemen is in Hongarije eigenlijk soep (Gulyas).
Wat wij Goulash noemen, de stoofpot, heet daar Pörkölt.

Good afternoon,
What we call Goulash is actually soup in Hungary (Gulyas).
What we call Goulash, the stew, is called Pörkölt.

Er bestaan daar veel varianten van, oa met vis, maar ik ga de rundsvleesversie maken.
There are many varieties of Pörkölt, also with fish, but I'm going to make the beef version.

Dit zijn de ingrediënten - These are the ingredients (2p)
  • 1/2 kilo stoofvlees in stukken gesneden - 1/2 kilo of beef cut into pieces
  • 25 gram boter - 25 grams of butter
  • 125 gram spekblokjes (evt gerookt) - 125 grams of bacon cubes (smoked)
  • 2 à 3 uien (gesnipperd) - 2 to 3 onions (chopped)
  • 3 tenen knoflook, ontdaan van vel en geplet (NIET geperst) - 3 cloves of garlic, peeled and crushed with a knife (not grated)
  • 2 rode paprika's in blokjes gesneden - 2 red bell peppers cut into cubes
  • 1/2 blikje tomatenpuree - 1/2 tin of tomato paste or puree
  • 1 eetlepel paprikapoeder (met dank aan mn buurvrouw) - 1 tbsp of paprika powder 
  • 1/2 theelepel karwijzaad - 1/2 tsp of caraway seed
  • 1/2 theelepel marjolein - 1/2 tsp of marjoram
  • 1/2 theelepel oregano - 1/2 tsp of oregano
  • 150 ml rode wijn - 150 ml of red wine

Zo ga je te werk - Instructions

Smelt de boter in een pan en bak de spekblokjes uit.
Haal de blokjes uit de pan, met bv een schuimspaan en houd ze apart.
Melt the butter in a pan and bake the bacon cubes.
Remove the cubes from the pan, with a skimmer and keep them aside.
Doe de ui, knoflook en paprikapoeder in de pan en laat dit, onder af en toe roeren, zo'n 3 minuten sudderen.
Put the onion, garlic and paprika powder in the pan and allow it to simmer for about 3 minutes, occasionally stirring.

Kruid het vlees met zout en peper en voeg het vervolgens toe en bak het rondom bruin.
Season the meat with salt and pepper and add it to the pan with onions and bake it brown.

Voeg achtereenvolgens de tomatenpuree, het karwijzaad, de marjolein en oregano toe, en daarna de wijn.
Add the tomato puree, the caraway seed, the marjoram and the oregano, and then the wine.
Roer alles goed door en wacht tot de wijn begint te borrelen.
Stir well and wait until the wine starts to bubble.
Doe het deksel op de pan, draai het vuur laag en laat het stoven.
Put the lid on the pan, turn the heat low and allow it to simmer.

Controleer na 1 1/2 uur of er nog genoeg vocht in de pan zit, en dat het vlees niet aanbrand, voeg desnoods een of twee kopjes runderbouillon toe. Voeg tevens de paprikablokjes en de spekblokjes toe, roer het door en laat alles nog een half uur door sudderen.
After 1 1/2 hours check if there is enough moisture in the pan and make sure the meat does not burn, add one or two cups of beef stock if necessary. Also add the bell peppers and bacon cubes, stir and simmer for another half an hour.
Klaar om te serveren. Ik bakte er lekkere verse frietjes bij.
Ready to serve. I served it with fresh French fries.

Serveertips
Als er nog veel vocht in de pan zit voeg dan 100-200 ml crème fraîche toe 5 minuten voor je de pan van het vuur haalt. Bij mij was dat niet nodig.

Alternatief: kook 4 grote vastkokende aardappels in de schil, en snijd ze daarna in blokjes, dobbelsteen formaat en voeg ze op t einde samen met de paprika toe aan het gerecht.

Serving tips
If there is still a lot of moisture in the pan then add 100-200 ml of crème fraîche 5 minutes before removing the pan from the heat. I didn't have to do that.

Alternatively, cook 4 large potatoes, then cut into cubes, and add them at the end together with the paprika to the dish.


Bon appétit!



Reacties