Waterzooi met kip en peterselieaardappelen - Chicken casserole and parsley potatoes

Follow my blog with Bloglovin
English version in red
Goeieavond,

Het weer was ietsje koeler vanavond dus tijd om eens iets anders te maken dan een frisse salade.
Ik heb gekozen voor waterzooi met kip en peterselieaardappelen. Wist je dat waterzooi het favoriete gerecht was van Karel V, maar dit ter zijde.

Good evening,
The weather was a bit cooler this evening so time to prepare something different than a fresh salad.
I have chosen for a chicken casserole and parsley potatoes. Did you know that chicken casserole was the favorite dish of Karel V?

Dit zijn de ingrediƫnten - These are the ingredients (2p)

  • 400 g aardappelen - 400 g of potatoes
  • 2 wortelen - 2 carrots
  • 1 prei - 1 leek
  • 1 ui - 1 onion
  • 2 stengels selder - 2 celery stalks
  • 10 g krulpeterselie - 10 g of parsley
  • 500 ml water - 500 ml of water
  • 1 kippenbouillonblokje - 1 chicken stock cube 
  • 6 kippenbouten - 6 chicken drumsticks
  • 1 el maĆÆszetmeel - 1 tbsp of cornflouer or cornstarch
  • 100 ml room - 100 ml cream
  • 2 el boter - 2 tbsp of butter
  • peper en zout - pepper and salt


Zo ga je te werk - Instructions


Schil de aardappelen en snij ze in gelijke stukjes. Kook gaar in 20 minuten in gezouten water.
Peel the potatoes and cut them into equal pieces. Boil in salted water for 20 minutes.
Schil de wortelen en snij in blokjes van een halve centimeter. Was de prei en snij in ringen. Snij de ui fijn. Snij de selder in blokjes van een halve centimeter. Hak de peterselie fijn.
Peel the carrots and cut into cubes of half a centimeter. Wash the leek and cut into rings. Finely chop the onion. Cut the celery into cubes of half a centimeter. Chop the parsley.

Verhit de helft van de boter in een brede antikleefpan en bak de ui, wortelen, selder en prei aan gedurende 5 minuten.
Heat half of the butter in a pan and bake the onion, carrots, celery and leek for 5 minutes.
Breng 500 ml water aan de kook en los hierin de kippenbouillon op. Voeg de kip toe. Laat op een zacht vuur ongeveer 20 minuten pocheren. 
Bring 500 ml of water to the boil and dissolve the chicken stock cube. Add the chicken. Poach on a gentle heat for about 20 minutes.
Voeg dan ook de groenten toe en kook ze 5 minuten mee.
Add the vegetables and cook for about 5 minutes or till the chicken is soft.
Giet de bouillon door een zeef en vang het vocht op in een pannetje. Laat de bouillon lichtjes inkoken.
Pour the stock through a sieve and catch the moisture in a pan. Let the stock slightly reduce.
Roer het maĆÆszetmeel los in een scheutje water en voeg toe aan de bouillon, laat indikken. Roer er vervolgens de room door. Breng op smaak met peper en zout.
Put some water in a bowl and stir in the cornflour or starch and add to the stock. Let it thicken a bit. Stir in the cream. Season with salt and pepper.
Schep de kip en de groenten weer bij de saus en warm nog even door.
Add the chicken and vegetables to the sauce and warm for a while.

Smelt de rest van de boter in een pannetje en giet het bij de gekookte aardappelen. Voeg ook de peterselie toe en kruid met zout. Schep goed om.
Melt the rest of the butter in a saucepan and pour it to the boiled potatoes. Add the parsley and season with salt. Mix well.
Serveer de waterzooi met de peterselieaardappelen
Serve the chicken casserole with the parsley potatoes.


Bon appƩtit!



Reacties