Een simpele "Daube" - A simple "Daube"
English version in red
Goeieavond,
Daube is een typisch Zuid-Franse specialiteit en wordt bereid met rundvlees gemarineerd in rode wijn. De marinade wordt vaak al de dag ervoor gedaan. Er wordt ook gerookt spek, wortelen, tomaat, knoflook en zwarte olijven aan toegevoegd en een bouquet garni bestaande uit kruiden, tijm, bonenkruid, laurier, peperkorrels, en soms een sinaasappelschil.
Daube wordt meestal klaar gemaakt in een typische 'daubière', maar aangezien ik dat niet heb, gebruikte ik een gewone ovenschotel.
Daube is a typical South French specialty and is prepared with beef marinated in red wine. The marinade is often done the day before. Smoked bacon, carrots, tomato, garlic and black olives are also added and a bouquet of herbs, thyme, beef sprouts, bay leaf, peppercorns, and sometimes an orange peel.
Daube is usually prepared in a typical 'daubière', but since I do not have that, I used a regular oven dish.
Foto Daubière
Dit zijn de ingrediënten - These are the ingredients (2p)
Goeieavond,
Daube is een typisch Zuid-Franse specialiteit en wordt bereid met rundvlees gemarineerd in rode wijn. De marinade wordt vaak al de dag ervoor gedaan. Er wordt ook gerookt spek, wortelen, tomaat, knoflook en zwarte olijven aan toegevoegd en een bouquet garni bestaande uit kruiden, tijm, bonenkruid, laurier, peperkorrels, en soms een sinaasappelschil.
Daube wordt meestal klaar gemaakt in een typische 'daubière', maar aangezien ik dat niet heb, gebruikte ik een gewone ovenschotel.
Daube is a typical South French specialty and is prepared with beef marinated in red wine. The marinade is often done the day before. Smoked bacon, carrots, tomato, garlic and black olives are also added and a bouquet of herbs, thyme, beef sprouts, bay leaf, peppercorns, and sometimes an orange peel.
Daube is usually prepared in a typical 'daubière', but since I do not have that, I used a regular oven dish.
Foto Daubière
Dit zijn de ingrediënten - These are the ingredients (2p)
- 400 g runderlappen, in blokjes - 400 g of beef, in cubes
- 1 à 2 tl Provençaalse kruiden - 1 to 2 tsp Provencal herbs
- 3 reepjes sinaasappelschil - 3 slices of orange peel
- ½ tl venkelzaad - ½ tsp fennel seed
- 100 g gerookte spekjes - 100 g smoked bacon
- 1/2 glas rode wijn - 1/2 glass of red wine
- 3 tenen knoflook, gehakt - 3 cloves of garlic, finely chopped
- 1 blik tomatenblokjes (à 400 g) - 1 tin of tomato cubes (400 g)
- peper en zout - pepper and salt
Verwarm de oven voor op 140 ºC.
Preheat the oven to 140 ºC.
Doe de blokjes vlees in een ovenschotel met de Provençaalse kruiden, sinaasappelschil en venkelzaad; voeg zout en peper toe.
Put the pieces of meat in a ovendish with Provencal herbs, orange peel and fennel seed; Add salt and pepper.
Bak de spekjes in een aparte pan tot ze bruin zijn, doe ze dan bij het vlees.
Bake the bacon in a separate pan until brown, then add to the meat.
Roer de aanbaksels van de spekjes los met de wijn en voeg knoflook en tomaten toe. Laat enkele minuten zachtjes stoven. Ik heb er ook een kruidentuiltje aan toegevoegd.
Stir the bacon supplements with the wine and add garlic and tomatoes. Let it simmer for a few minutes. I also added a bouquet garni.
Doe de saus bij het vlees en zet het deksel op de ovenschotel of aluminiumfolie. Stoof het gerecht circa 2½ tot 3 uur in de oven, tot het gaar is.
Put the sauce on the meat and place the lid or aluminum foil on the ovendish. Cook the dish for about 2½ to 3 hours in the oven until it is soft.
Heerlijk met brood, pasta of rijst en een groene salade.
Delicious with bread, pasta or rice and a green salad.
Bon appétit!
Reacties
Een reactie posten