Zeeuwse mosselen - Mussels

Follow my blog with Bloglovin
English version in red
Goeieavond,

Onze eerste mosselen zijn een feit. Enkel mosselen eten in de maanden met een 'r'? Dat behoort ondertussen tot het verleden! Tegenwoordig kunnen we smullen van mosselen van juli tot april.

Good evening,
Our first mussels are a fact. Only mussels in the months with an 'r'? That belongs to the past! Nowadays we can taste mussels from July to April.

Dit zijn de ingrediënten - These are the ingredients (2p)
  • 2 kilo mosselen - 2 kilo of mussels
  • mosselgroenten - vegetables (leek, celery, onion, parsley)
  • mosselkruiden - mussel spices
  • stokbrood - French bread
  • veel peper - lots of pepper
Zo ga je te werk - Instructions

Spoel en reinig de mosselen.
Rinse and clean the mussels.

Stoof de groenten even kort in een pot met boter.
Stir the vegetables briefly in a big pot in some butter.
Voeg de mosselen toe, strooi de kruiden er bovenop en draai er flink wat peper op.
Zet het deksel op de pot en laat op hoog vuur koken. Van zodra het kookt (5 min), schudt je de mosselen op en laat ze opnieuw onder deksel koken. Na 5 min nog even opschudden en klaar. Laat ze niet langer koken dan 10 minuten want anders krimpen ze en worden ze taai.

Add the mussels, sprinkle the herbs on top and season with quite some pepper. Put the lid on the pot and let it come to the boil on high heat. As soon as it boils (5 min), shake up the mussels and cook again under the lid. After 5 minutes, shake up again and they're ready. Do not cook for longer than 10 minutes, otherwise they will shrink and become tough.
Serveer met frietjes of stokbrood.
Serve with chips or French bread.

Bon appétit! 



Reacties