Zoete aardappel chili met bonen - Sweet potato chili with cannellini beans

English version in red
Goeieavond,

Ik heb zo genoten van het gerecht à la Jamie Oliver dat ik 3 dagen geleden heb gemaakt (http://dominiqueskekitchen.blogspot.be/2017/07/simpele-ovenschotel-met-kip-en.html ), dat ik weer op zoek ben gegaan naar een ander receptje van hem. Het is een zoete aardappel chili geworden met bruine rijst. Deze chili zit barstensvol smaken en texturen, zoals zoete aardappel, chilipeper, paprika en bonen. Mijn vriend had er graag wat vlees in, dus heb ik er gehakt aan toegevoegd, maar het is even lekker zonder. Jamie maakt het met de Cook Expert van Magimix, maar aangezien ik dat niet heb, heb ik het op de klassieke manier bereid en dat gaat perfect.

Good evening,
I so much loved the dish à la Jamie Oliver that I made 3 days ago (http://dominiqueskekitchen.blogspot.be/2017/07/simpele-ovenschotel-met-kip-en.html) that I have been looking for another recipe from him. It has become a sweet potato chili with brown rice. This chili is full of flavors and textures, such as sweet potato, chili peppers, bell peppers and beans. My friend liked to have some meat as well, so I have added minced meat, but it's just as good without it. Jamie prepares it with the Cook Expert of Magimix, but since I do not have it, I've prepared it in the classic way and that's perfectly possible.

Dit zijn de ingrediënten - These are the ingredients (2p)
  • 1 middelgrote zoete aardappel, geschild, in grove stukjes - 1 medium sweet potatoe, peeled, in pieces
  • 1/2 grote rode ui, gepeld, en fijngesnipperd - 1/2 large red onion, peeled and finely chopped
  • 1 el olijfolie - 1 tbsp of olive oil
  • 1/2 bosje koriander, blaadjes afgehaald, steeltjes fijngehakt - 1/2 bunch of coriander, keep the leaves apart and finely chop the steaks 
  • 1 rode verse of gedroogde chilipeper, fijngesneden - 1 red fresh or dried chili pepper, finely sliced
  • 1 rode paprika en 1 gele paprika, zaadjes en zaadlijsten verwijderd, in stukjes - 1 red and 1 yellow bell pepper, seedlists removed and in pieces
  • 1 tl kaneel - 1 tsp cinnamon
  • 1/2 el komijn - 1/2 tbsp cumin
  • 1 tl gerookte-paprikapoeder - 1 tsp smoked paprika powder
  • 1 blik cannellinibonen (à 400 g) - 1 can of cannulini beans (400 g)
  • 1 blik tomaatblokjes (à 400 g) - 1 can of tomato cubes (à 400 g)
  • gekookte bruine rijst - cooked brown rice
  • frisse salade en guacamole - fresh salad and guacamole
Zo ga je te werk - Instructions

Stoom de blokjes zoete aardappel ongeveer 7 minuten (of tot ze zacht zijn) en houd zolang apart.
Steam the blocks of sweet potato for about 7 minutes (or until they are soft) and keep them apart.
Snipper de rode ui fijn, snij de paprika in stukken, de chilipoeder en de koriandersteeltjes fijn.
Finely chop the red onion, cut the peppers into pieces, finely chop the chili pepper and the coriander stalks.
Verhit olijfolie in een pan en voeg de gesnipperde ui, de paprika, chilipeper en de koriandersteeltjes toe, gevolgd door de kaneel, komijn en het paprikapoeder. Laat alles even kort sudderen.
Heat olive oil in a pan and add the sliced onion, the peppers, chili peppers and the coriander stalks, followed by cinnamon, cumin and paprika powder. Let everything simmer shortly.
Voeg het gehakt toe en bak even mee.
Add the meat and bake for a while.
Voeg het blikje cannellinibonen (inclusief het vocht) en de blokjes tomaat toe. Laat alles 30 minuten zachtjes sudderen. Ik heb er ook nog wat zwarte olijven aan toegevoegd.
Add the cannellini beans (including the moisture) and the tomato cubes. Let everything simmer for 30 minutes. I also added some black olives.
Voeg in de laatste minuut de zoete aardappel en de meeste korianderblaadjes toe.
Add the sweet potato and most of the coriander leaves in the last minute.
Kook ondertussen de rijst.
In the meantime, cook the rice.

Maak de guacamole. Plet het vruchtvlees van een rijpe avocado, pers het sap van een limoen erover zodat het niet verkleurt. Snipper een uitje fijn en wat verse koriander en voeg toe. Pers 3 teentjes look en voeg ook toe. Kruid met peper en zout.
Make the guacamole. Mash the flesh of a ripe avocado, squeeze the juice of a lime over it. Add chopped onion and some fresh coriander. Press 3 cloves of garlic and add. Season with salt and pepper.
Verdeel de rijst en de chili over twee borden en breng op smaak met zout en peper. Strooi de overige korianderblaadjes erover en geef de frisse salade en guacamole erbij.
Divide the rice and chili over two plates and season with salt and pepper. Sprinkle the remaining coriander leaves and add the fresh salad and guacamole.

Bon appétit!


Reacties