Gevlochten gistbrood - Braided yeast bread

English version in red
Hallo,

Vandaag stond er een zelfgemaakt vlechtbroodje met gist op het programma. Ik gebruik het liefst verse gist, omdat dat niet alleen het deeg structuur en volume geeft, maar ook een bijzondere smaak. Helaas had ik dat niet meer in huis en heb instant droge gist gebruikt. Voor de verhouding verse gist - droge gist, verwijs ik naar de vele sites die daarover bestaan.
Dit brood is absoluut niet moeilijk om te maken. Vooral een warm, tochtvrij plekje is van belang.
Net als onze oma's kunnen we het deeg met de hand kneden, zeker zo'n 20 minuten, een goede workout. Maar ik heb mijn Kenwood deegkneder gebruikt.

Hi,
Today I wanted to make a delicious braided yeast bread. I prefer fresh yeast, because it not only gives the dough structure and volume, but also a special taste. Unfortunately, I did not have any at home and used instant dry yeast. For the ratio of fresh yeast -  dry yeast, I refer to the many sites that exist about it.
This bread is absolutely not hard to make. Especially a warm, draught-free place is important.
Like our grandmothers did, we can knead the dough with our hands, about 20 minutes, a good workout. But I used my Kenwood kitchen machine.



Dit zijn de ingrediënten - Ingredients
  • 500 g bloem - 500 g flour
  • 1 zakje instant droge gist (11 g) - 1 package instant dry yeast (11 g)
  • 75 g suiker - 75 g granulated sugar
  • 80 g zachte boter - 80 g soft butter
  • 1/4 liter melk - 1/4 liter milk
  • 2 eieren - 2 eggs
  • snufje zout - a pinch of salt
Zo ga je te werk - Instructions

Doe alle droge ingrediënten in een kom en laat even mengen. Doe er dan de eieren, melk en zachte boter bij. Laat de machine haar werk doen voor ongeveer 15 minuutjes of tot het deeg soepel is en gemakkelijk van de kom loslaat.
Put all the dry ingredients in a bowl and mix for a while. Then add the eggs, milk and soft butter. Allow the machine to knead for about 15 minutes or until the dough is smooth and easy to loosen from the bowl.

Kneed het nog even met de hand door, maak er een bolletje van en leg het in een licht ingeoliede kom. Leg er een vochtige handdoek over en laat op een warm, tochtvrij plaatsje rijzen tot het volume ongeveer verdubbeld is (+/- 1 uurtje).
Just knead it again with your hands, take a bowl and smear it lightly with some oil. Put a damp towel over and allow it to rise on a warm, draught-free place until volume has doubled (+/- 1 hour).
Bestuif het werkvlak met bloem. Kneed het deeg nog even kort door met je handen zodat alle lucht eruit is. Verdeel het deeg in 3 gelijke porties en vorm daar 3 lange rollen van. Druk de uiteinden van de vlecht goed vast, zodat het deeg tijdens het rijzen niet loskomt.
Put some flour on the work surface. Knead the dough with your hands so that all air is out. Divide the dough into 3 equal portions and form 3 long rolls of it. Tighten the ends of the braid so that the dough does not come loose during rising.


Leg de vlecht op een bakplaat met bakpapier, dek af met een handdoek en laat nog eens 30 min rijzen op een warme, tochtvrije plaats.
Put the braid on a baking sheet with baking paper, cover with a towel and allow for another 30 minutes to rise in a warm, draught-free place.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200°.
In the meantime, heat the oven at 200 °.

Na de 2e rijs kun je het deeg nog insmeren met een losgeklopte eidooier en eventueel bestrooien met stukjes amandelschijfjes.
After the 2nd rice you can smear the dough with a whisked egg yolk and sprinkle with some almond slices.
Zet de gistvlecht iets onder het midden van de oven en bak hem in 35 minuten goudgeel.
Put the braided yeast bread just under the middle of the oven and bake it in about 35 minutes golden brown.

Heerlijk met een dikke laag goede boter!
Delicious with a thick layer of butter!

Bon appétit!






Reacties