Aziatische preisoep - Asian leek soup

English version in red

Hallo,
Een soepje gaat er bij mij altijd in. Bij ons in België kun je bijna het hele jaar door genieten van seizoensverse prei uit volle grond. Prei is goedkoop, veelzijdig en gezond. Ik heb de klassieke preisoep een Aziatisch tintje gegeven.

Hi,
I'm always in for soup. Here in Belgium, you can enjoy fresh leek grown in full soil almost all year long. Leek is cheap, versatile and healthy. I have given the classic leek soup an Asian twist.



Dit zijn de ingrediënten - Ingredients
  • 2 preistengels - 2 stalks of leek
  • 1 grote ui of 2 kleintjes - 1 big onion or 2 small ones
  • 1/2 stengel citroengras - 1/2 stalk of lemon grass
  • 2 cm gember - 2 cm of ginger
  • 1.5 l water - 1.5 l water
  • 1 appel - 1 apple
  • 1.3 dl kokosmelk - 1.3 dl coconut milk
  • 1 teentje knoflook - 1 clove of garlic
  • 10 g verse koriander - 10 g fresh cilantro
  • 2 eetlepels olijfolie - 2 tbsp of olive oil
  • 2 groentebouillonblokjes - 2 cubes of vegetable stock
  • 1 eetlepel ‘Thai Mix’-kruiden Market Fresh - 1 tbsp Thai Mix herbs
Voorbereiding / Preparation : 15 min.
Kooktijd / Cooking time : 20 min.

Zo ga je te werk - Instructions

Snijd de preistengels in grove stukken, pers het teentje knoflook en snijd de ui fijn. Schil de appel en de gember en snijd in blokjes. Kneus het citroengras en hak de koriander fijn.
Cut the leek into coarse pieces, squeeze the garlic clove and cut the onion finely. Peel the apple and the ginger and cut into cubes. Pound the lemongrass and chop the cilantro finely.
Fruit de ui en de knoflook in de olijfolie en voeg de prei, de appel, de gember, de ‘Thai Mix’- kruiden en het citroengras toe. Stoof even aan. 
Bake the onion and garlic into the olive oil and add the leek, the apple, the ginger, the 'Thai Mix' herbs and the lemon grass. Let it bake for a while.
Bevochtig met het water, voeg de groentebouillonblokjes toe en breng aan de kook. Laat ± 20 min. op een zacht vuurtje koken.
Moisten with the water, add the vegetable stock cubes and bring to the boil. Cook for about 20 minutes on a gentle fire.
Haal het citroengras uit de pot en mix tot een gladde soep. Voeg de kokosmelk toe en laat nog enkele minuten koken.
Take out the lemon grass from the pot and mix into a smooth soup. Add the coconut milk and boil for a few more minutes.
Dien op met de fijngehakte koriander.
Serve with the finely chopped cilantro.

Bon appétit!

Voor al mijn recepten, klik op volgende link : https://dominiqueskekitchen.blogspot.be/
For all my recipes, click on the following link : https://dominiqueskekitchen.blogspot.be/


Reacties