Boeuf Bourguignon à la Julia Child

English version in red

Zoals ik in mijn eerste post (http://dominiqueskekitchen.blogspot.be/2017/04/mijn-eerste-stappen-in-de-blogging.html) reeds verkondigde werd ik geïnspireerd door de film "Julie and Julia" om te starten met mijn blog. Wat uiteraard niet mag ontbreken in mijn blog, is het neusje van de zalm uit het kookboek "Mastering the art of French cooking", nl. Boeuf Bourguignon. Daar heb ik mij vandaag eens aan gewaagd. Ik heb er zelfs een splinternieuwe gietijzeren kookpot van Fontignac voor aangeschaft.

As I already announced in my first blogpost (http://dominiqueskekitchen.blogspot.be/2017/04/mijn-eerste-stappen-in-de-blogging.html), I was inspired by the film "Julie and Julia" to start with my blog. What, of course, is not to be missed in my blog, is the Boeuf Bourguignon, the crème de la crème from the cookbook "Mastering the Art of French Cooking". That's what I've tried to prepare today. I even bought a brand new cast iron pot of Fontignac for that. And I must admit.... this Boeuf Bourguignon is delicious. 


Watch my video and see how I prepare it,
by clicking on this link :
https://www.youtube.com/watch?v=WZNZRb75sfk


Bon appétit !


Dit zijn de ingrediënten - Ingredients (3p)
  • 100 g gezouten spek - 100 g of salted bacon
  • 750 g rundsstoofvlees - 750 g beef
  • 2 wortels - 2 carrots
  • 1 grote ui of 2 kleine - 1 big onion or 2 small ones
  • 2 eetlepels bloem - 2 tbsp of flour
  • 0,30 liter jonge rode wijn (Bourgogne, Merlot) - 0,30 liter red wine (Bourgogne, Merlot)
  • 0,5 liter rundsfond - 0,5 liter beef broth
  • 1 el tomatenpuree - 1 tbsp tomato paste
  • 2 teentjes look – geperst - 2 cloves of garlic - pressed
  • 2 takken verse tijm - 2 sprigs of fresh thyme
  • 2 laurierblaadjes - 2 bay leaves
  • 6 el zilveruitjes * - 6 tbsp of silver onions*
  • 200 g Parijse champignons - 200 g mushrooms (white)
  • olijfolie - olive oil
  • boter - some butter
Zo ga je te werk - Instructions

Verwarm de oven voor op 165 °C.
Preheat the oven to 165 ° C.




Snij het spek in blokjes. Snij het rundvlees in blokjes. Dep het rundvlees goed droog met keukenpapier (zo bakt het beter bruin). Snij de wortels in (niet te dunne) schijven. Snij de ui in de helft, en dan in halve ringen.
Cut the bacon into cubes. Cut the beef into cubes. Dry the beef with kitchen paper. Cut the carrots into slices (not too thin). Cut the onion in half, and then in slices.
Neem de stoofpot. Doe een beetje olijfolie in de pot. Laat goed warm worden. Bak het spek licht bruin. Haal het uit de stoofpot (met een schep/schuimspaan), laat het vet erin.
Take the cooking pot. Put some olive oil in the pot. Let it get hot. Bake the bacon until golden brown. Remove from the pot (with a spoon), let the bacon fat in it.
Zorg dat dit goed goed heet is, en het rundvlees heel droog is. Bak in het spekvet het rundvlees (het moet een mooi korstje krijgen). Doe dit in meerdere keren. Haal het rundvlees uit de stoofpot (met een schep/schuimspaan).
Make sure that the oil is hot and the beef is very dry. Bake the beef in the bacon fat (it must have a nice crust). Do this in multiple times. Remove the beef from the pot (with a spoon).
Voeg eventueel terug wat olijfolie toe. Bak in het spekvet de ui en de wortel samen met de tijm en de laurier. Doe de ui en wortel uit de stoofpot (met een schep/schuimspaan).
If necessary, add some olive oil. Bake the onion and carrots together with the thyme and the bay leaves in the bacon fat. Remove the onion and carrots from the pot (with a spoon).
Verwijder het overtollige vet uit de stoofpan (kap dit eruit, niet afspoelen!!!!). Doe terug een beetje olijfolie in de stoofpot. Doe het rundsvlees en spek erbij met de bloem, peper en zout. Laat goed bakken en roer.
Remove the excess of fat from the pot (pour it out, do not rinse it !!!!). Again add some olive oil into the pot. Add the beef and bacon with the flour, pepper and salt. Let ik cook well and stir well.
Doe de wortel, ui, tijm, en laurier erbij.
Add the carrots, onion, thyme, and bay leaves.
Blussen met de wijn en runderbouillon, laat koken. Voeg de tomatenpuree en de look toe. 
Add the wine and beef broth and let it come to the boil. Add the tomato paste and the crushed garlic. 
Doe nu het deksel op de stoofpot en zet onderaan in de oven voor ongeveer 2,5u (het kan ook op een laag vuur op het fornuis).
Now put the lid on the pot and put it at the bottom of the oven for about 2.5h (you can also let it simmer on a low fire on the stove).
Kuis de champignons (niet wassen) en snij ze in 4. Neem een antikleefpan. Doe hier boter en olijfolie in en laat heel heet worden. Bak de champignons kort aan, ze moet een mooie bruine kleur krijgen.
Clean the mushrooms (do not wash them) and cut them into 4. Take an anti-stick pan. Put in some butter and olive oil and let it get hot. Bake the mushrooms shortly, they must have a beautiful brown color.
Bereid de zilveruitjes zie *
Prepare the silver onions*

* als je verse kiest, blancheer ze dan even in kokend water, pel ze en stoof ze dan in boter (eventueel met een beetje suiker) en gaar ze dan in bouillon.
mocht je “ingelegde” zilveruitjes nemen, spoel deze dan af, dep droog en stoof deze dan op hoog vuur even aan in boter.
* If you choose fresh ones, blanch them in boiling water, peel them and then stew them in butter (possibly with a little sugar) and then boil them in some stock.
If you take "pickled" silver onions, rinse them off, dry them and bake them shortly on high fire in some butter.
Na 2,5 uur, “kap” je het vlees in een zeef en vang je het vocht (de saus) op in een sauspan.
After 2.5 hours, "pour" the meat into a sieve and collect the fluid/sauce into a saucepan.
Laat de saus (+/- 15 minuten) inkoken.
Let the sauce boil (+/- 15 minutes) to thicken.
Doe het vlees terug in de stoofpot, samen met de zilveruitjes en champignons.
Put the meat back in the pot together with the silver onions and mushrooms.
Doe de saus erbij en warm nog even op. Lekker met gekookte aardappeltjes.
Add the sauce and warm for a while. Nice with boiled potatoes.

Bon appétit!

Voor al mijn recepten, klik op volgende link : https://dominiqueskekitchen.blogspot.be/

For all my recipes, click on the following link : https://dominiqueskekitchen.blogspot.be/




Reacties