Ovenschotel met vis, prei, wortelen en courgette - Ovendish with fish, leek, carrots and zucchini

Follow my blog with Bloglovin
English version in red

Hallo,
Ik had nog koolvisfilet in de diepvries zitten en heb er een ovenschotel met prei, wortelen en courgette van gemaakt. Daarbij heb ik pasta geserveerd. Je kunt dit gerecht uiteraard ook klaarmaken met andere vis, zoals kabeljauw, panagasius of zelfs een stukje zalm.

Hey,
I still had some pollack fillets in the freezer and made an oven dish with leek, carrots and zucchini. I served it with pasta. You can also prepare this dish with other fish, such as cod, panagasius or even a piece of salmon.



Ingrediënten - Ingredients (2p)
  • 2 koolvisfilets - 2 pollack fillets
  • 1 prei, in fijne reepjes - 1 leek, in small strips
  • 3 wortelen, in reepjes - 3 carrots, in small strips
  • 1/2 courgette, in reepjes - 1/2 zucchini, in small strips
  • 1 ui, in halve ringen - 1 onion in half rings
  • 3 teentjes look, geperst - 3 cloves of garlic, crushed
  • (optioneel : 2 ansjovisfilets) - (optional : 2 anchovy fillets)
  • 1 eidooier - 1 egg yolk
  • 5 dl visbouillon - 5 dl of fish stock
  • 1 dl room - 1 dl cream
  • een scheutje witte wijn - a dash of white wine
  • 1 el olijfolie - 1 tbsp of olive oil
  • 1 kl venkelzaad (of poeder), geplet - 1 tsp of fennel seeds (or powder), crushed
  • nootmuskaat - nutmeg
  • peper en zout - pepper and salt
Zo ga je te werk - Instructions

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Preheat the oven to 180 ° C.

Snij alle groenten.
Cut the vegetables.
Roerbak de preireepjes, de courgettereepjes, de ui en de geperste look (+ ansjovis) 1 minuut in een eetlepel olijfolie. Kruid met venkelzaadjes, peper en zout. Dek af en laat 5 minuten stoven.
Stir-fry the leek, zucchini, onion and garlic (+ anchovy) 1 minute in a tablespoon of olive oil. Season with fennel seeds, pepper and salt. Cover, reduce the heat and let simmer for 5 minutes.
Kook de wortelreepjes 5 minuten in de visbouillon. Giet ze af en van de bouillon op.
Boil the carrots for 5 minutes in the fish stock. Drain them and keep the stock.
Kruid de vis met peper en zout. Schep de gestoofde prei samen met de wortelen in een ovenschaal en leg er de vis bij.
Season the fish with pepper and salt. Spoon the stir-fried leek, zucchini, onion and garlic together with the carrots in an oven dish and add the fish.

Laat de visbouillon tot de helft inkoken. Doe er de room bij. Laat 1 minuut doorkoken. Roer alles goed en haal van het vuur. Voeg de eidooier bij de saus en kruid af met nootmuskaat, peper en zout.
Boil the fish stock to half. Add the cream. Cook for 1 minute. Stir well and remove from the heat. Add the egg yolk to the sauce and season with nutmeg, pepper and salt.

Lepel de saus over de vis en zet 15 minuten in de oven.
Spoon the sauce over the fish and put in the oven for 15 minutes.

Bon appétit!

Voor al mijn recepten, klik op volgende link : https://dominiqueskekitchen.blogspot.be/

For all my recipes, click on the following link : https://dominiqueskekitchen.blogspot.be/

Reacties

Een reactie posten