Preischotel met gehakt en spitskool - Oven dish with leek, minced meat and pointed cabbage

Follow my blog with Bloglovin
English version in red

Hallo,
Zoals je weet ben ik grote fan om te koken met seizoensproducten. Ik heb nog nooit iets klaargemaakt met spitskool. Daarom maakte ik vandaag een preischotel met gehakt, aanrdappeltjes en spitskool.

Hey,
As you know, I am a big fan of cooking with seasonal products. I have never prepared anything yet with pointed cabbage. That's why today I've made an oven dish with leek, minced meat, potatoes slices and pointed cabbage.



Ingrediënten - Ingredients (2 à 3p)
  • 400 g voorgegaarde aardappelschijfjes - 400 g pre-cooked potato slices
  • 1 ui - 1 onion
  • 2 knoflooktenen - 2 cloves of garlic
  • klontje boter - some butter
  • 300 g rundergehakt - 300 g of minced meat
  • halve prei - half a leek
  • halve spitskool - half a pointed cabbage
  • 2 tl kerriepoeder - 2 tsp of curry powder
  • 1 tl paprikapoeder - 1 tsp of paprika powder
  • cayennepeper - cayenne pepper
  • 250 ml slagroom - 250 ml whipped cream
  • 50 ml melk - 50 ml of milk
  • 1 ei - 1 egg
  • handje verse selderij (fijngehakt) - a handful of fresh celery (finely chopped)
  • olijfolie - olive oil
  • 150 g geraspte belegen kaas of Parmezaanse kaas - 150 g of grated old cheese or Parmesan
Zo ga je te werk - Instructions

Verwarm de oven voor op 175°C.
Preheat the oven to 175 ° C.

Snipper de ui en pers de knoflook. Snij de prei en de spitskool in fijne reepjes.
Chop the onion and press the garlic. Cut the leek and pointed cabbage into thin strips.
Verwarm een klontje boter in een grote pan of wok en fruit hierin de ui en knoflook aan. 
Heat a lump of butter in a large pan or wokpan and fry the onion and garlic.
Voeg het gehakt, 1,5 tl kerriepoeder, paprikapoeder, snufje cayennepeper en peper en zout naar smaak toe aan het gehakt. Bak het gehakt rul.
Add the minced meat, 1.5 tsp of curry powder, paprika powder, a pinch of cayenne pepper and salt and pepper. Bake the minced meat and break it up with a fork while stirring.
Voeg de prei en spitskool toe aan het gehakt, bak op laag vuur een paar minuten mee en laat slinken.
Add the leek and pointed cabbage to the minced meat, cook over low heat for a few minutes and let it shrink.
Maak ondertussen het roommengsel door een ½ tl kerriepoeder, de slagroom, de melk, het ei en verse selderij goed te mengen. Kruid met peper en zout.
In the meantime, mix the cream mixture with a ½ tsp curry powder, the whipped cream, the milk, the egg and fresh celery. Season with pepper and salt.
Vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie en bedek de bodem met een laag aardappelschijfjes (1/3). Dan het groeten-gehaktmengsel (1/2), laag aardappelschijfjes (1/3), groente-gehaktmengsel (1/2) en eindig met een laatste, derde laag aardappelschijfjes (1/3).
Grease an oven dish with a little olive oil and cover the bottom with a layer of potato slices (1/3 of the potatoes). Then the vegetable-meat mixture half of it), then another layer of potato slices (1/3), then the other half of the vegetable-meat mixture and finish with a final, third layer of potato slices.

Schenk het roommengsel over het geheel en bestrooi met geraspte kaas. Zet de schotel 30 minuten in de oven of tot de kaas mooi bruin en knapperig is. Je kunt de laatste paar minuten ook de grill aanzetten voor een extra knapperig laagje.
Pour the cream mixture over the whole and sprinkle with grated cheese. Put the dish in the oven for 30 minutes or until the cheese is nicely golden brown and crunchy. You can also turn on the grill for an extra crispy layer in the last few minutes.


Bon appétit!
 
Voor al mijn recepten, klik op volgende link : https://dominiqueskekitchen.blogspot.be/
For all my recipes, click on the following link : https://dominiqueskekitchen.blogspot.be/


Reacties