Rode kool met appeltjes en kaneel - Red cabbage with apple and cinnamon*
Follow my blog with Bloglovin
English version in red
Hallo,
Wij eten heel graag zwarte pens of bloedworst. Meestal eten wij die rauw. Zo in schijfjes bij de TV, met een beetje zout op. Mijn grootmoeder bakte vaak bloedworst omdat mijn grootvader dat ook zo graag lustte. Dus wou ik even terug naar het verleden en de geur oproepen van gebakken bloedworst met rode kool. Ik wou voornamelijk eens zelf mijn rode kool klaarmaken want meestal koop ik dat in een bokaal. Ook lekker maar deze die ik nu heb klaargemaakt vind ik toch 1000 keer lekkerder. Het is een receptje van Jeroen Meus. Voor 2 personen heb je zeker voldoende met 1/4 van de kool. Ik heb een halve klaargemaakt en de rest stop ik in de diepvries. Jeroen gebruikt smout ipv boter, zoals mijn grootmoeder ook deed, maar ik heb gewoon boter gebruikt. Hij doet er ook 2 dl rode wijn in, maar dat heb ik weggelaten. In plaats van 2 kaneelstokjes, die ik niet in huis had, heb ik er gewoon wat kaneelpoeder in gedaan. Je kunt er ook nog 150 g geweekte rozijntjes aan toevoegen, maar wij zijn geen liefhebber van rozijnen in eten, dus die heb ik ook weggelaten.
Hey,
We like to eat black pudding or blood sausages. Usually we eat it raw. Cut in slices with a pinch of salt while watching television. My grandmother often fried black pudding because my grandfather liked it very much. So I started daydreaming and my thoughts drifted to the past to get the smell of fried black pudding with red cabbage again. I longed to prepare the red cabbage myself because I usually buy it in a jar. Also very tasty but the one I have prepared now is a 1000 times better. It is a recipe from Jeroen Meus. For 2 people you certainly have enough with 1/4 of the cabbage. I have prepared half and I put the rest in the freezer. Jeroen uses lard instead of butter, as my grandmother did, but I just used butter. He also adds 2 dl of red wine, but I have omitted that and replaced it bij water. Instead of 2 cinnamon sticks, which I did not have, I just put in some cinnamon powder. You can also add 150 g of raisins, but we are not that keen on raisins in food, so I have also omitted them
Ingrediënten - Ingredients (3 à 4 porties)
English version in red
Hallo,
Wij eten heel graag zwarte pens of bloedworst. Meestal eten wij die rauw. Zo in schijfjes bij de TV, met een beetje zout op. Mijn grootmoeder bakte vaak bloedworst omdat mijn grootvader dat ook zo graag lustte. Dus wou ik even terug naar het verleden en de geur oproepen van gebakken bloedworst met rode kool. Ik wou voornamelijk eens zelf mijn rode kool klaarmaken want meestal koop ik dat in een bokaal. Ook lekker maar deze die ik nu heb klaargemaakt vind ik toch 1000 keer lekkerder. Het is een receptje van Jeroen Meus. Voor 2 personen heb je zeker voldoende met 1/4 van de kool. Ik heb een halve klaargemaakt en de rest stop ik in de diepvries. Jeroen gebruikt smout ipv boter, zoals mijn grootmoeder ook deed, maar ik heb gewoon boter gebruikt. Hij doet er ook 2 dl rode wijn in, maar dat heb ik weggelaten. In plaats van 2 kaneelstokjes, die ik niet in huis had, heb ik er gewoon wat kaneelpoeder in gedaan. Je kunt er ook nog 150 g geweekte rozijntjes aan toevoegen, maar wij zijn geen liefhebber van rozijnen in eten, dus die heb ik ook weggelaten.
Hey,
We like to eat black pudding or blood sausages. Usually we eat it raw. Cut in slices with a pinch of salt while watching television. My grandmother often fried black pudding because my grandfather liked it very much. So I started daydreaming and my thoughts drifted to the past to get the smell of fried black pudding with red cabbage again. I longed to prepare the red cabbage myself because I usually buy it in a jar. Also very tasty but the one I have prepared now is a 1000 times better. It is a recipe from Jeroen Meus. For 2 people you certainly have enough with 1/4 of the cabbage. I have prepared half and I put the rest in the freezer. Jeroen uses lard instead of butter, as my grandmother did, but I just used butter. He also adds 2 dl of red wine, but I have omitted that and replaced it bij water. Instead of 2 cinnamon sticks, which I did not have, I just put in some cinnamon powder. You can also add 150 g of raisins, but we are not that keen on raisins in food, so I have also omitted them
Watch my video and see how I prepare it,
- 1/2 rode kool - 1/2 of red cabbage
- 1 à 2 appels (vb. Reinette) - 1 to 2 apples (eg. Reinette)
- 1 grote ui - 1 big onion
- 3/4 dl natuurazijn - 3/4 dl of natural vinegar
- 4 eetlepels bruine suiker - 4 tbsp of brown sugar
- sap van 1 sinaasappel - juice of 1 orange
- 2 dl water - 2 dl of water
- 1/2 theelepel kaneel of 1,5 kaneelstokje - 1/2 tsp of cinnamon powder or 1,5 cinnamon stick
- een paar takjes tijm (3 à 4) - a few sprigs of thyme (3 to 4)
- 1 à 2 laurierblaadjes - 1 to 2 bay leaves
- peper en zout - pepper and salt
Zo ga je te werk - Instructions
Verwijder de buitenste bladeren van de kool en snij ze in grote stukken. Rasp de kool in fijne slierten met behulp van een klassieke keukenmandoline.
Remove the outer leaves from the cabbage and cut them into large pieces. Grate the cabbage in fine strings using a classic kitchen mandolin.
Pel de uien, halveer ze en snipper ze grof.
Peel the onions, halve them and cut them roughly.
Verhit een ruime stoofpot op een matig vuur. Doe er wat boter in en stoof de ui zonder te laten kleuren.
Heat a large pot on a medium heat. Put some butter in and fry the onion without letting it color.
Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snij in grove stukken. Voeg ze bij de ui.
Peel the apples, remove the core and cut into large pieces. Add them to the onion.
Doe de fijngesneden kool bij de ui en de appelen, roer de kool een paar keer om en schenk er het water bij (of de rode wijn).
Add the chopped cabbage tt the onion and the apples, stir the cabbage a few times and pour the water in it (or the red wine).
Pers de sinaasappel en giet het sap in de pot. Voeg ook de laurier, de tijm en het kaneelpoeder of de kaneelstokjes toe. Je kunt er nu ook de gewelde rozijntjes bijdoen als je dat graag hebt.
Squeeze the orange and pour the juice into the pot. Also add the bay leaf, the thyme and the cinnamon powder or the cinnamon sticks. You can now also add the raisins if you like.
Giet een flinke scheut natuurazijn over de kool en schep er de bruine suiker bij.Tip: De bruine suiker kan je ook vervangen door bv. perenstroop of bessenconfituur.
Pour a generous dash of natural vinegar over the cabbage and add the brown sugar. Tip: You can also replace the brown sugar with pear syrup or berry jam.
Kruid de rode kool met een snuif zout en peper van de molen.
Season the red cabbage with a pinch of salt and pepper.
Roer alles even om, zet het deksel op de pot en zet het vuur zacht. Laat de kool ongeveer één uur rustig stoven.
Stir everything briefly, put the lid on the pot and lower the heat. Allow the cabbage to simmer for about one hour.
Zo had ik ruim de tijd om de aardappeltjes te koken en de zwarte pens op een zacht vuurtje te bakken.
So I had plenty of time to boil the potatoes and bake the black pudding / blood sausages on a low heat.
Bon appétit!
Voor al mijn recepten, klik op volgende link : https://dominiqueskekitchen.blogspot.be/
For all my recipes, click on the following link : https://dominiqueskekitchen.blogspot.be/
Reacties
Een reactie posten