Terrine van fazant met noten en gedroogd fruit - Terrine of pheasant with nuts and dried fruit

Follow my blog with Bloglovin
English version in red

Hallo
Met het oog op de komende feestdagen, heb ik mij eens gewaagd om zelf een wildpaté te maken. Ik heb een terrine gemaakt van fazant met noten en gedroogd fruit.
Ik moet toegeven dat ik het zelf wel een beetje vies vond om het maken. Het vlees mixen met daarin ook kippenlevertjes.... Ik kan je verzekeren dat het geen fraai zicht is. Maar het resultaat mag er wel zijn. Zo'n stukje fazantenpaté op een toastje met een beetje confituur. Laat maar komen....

Hey
Thinking of the coming Christmas holidays, I dared to make a pâté myself. I made a terrine of pheasant with nuts and dried fruit.
I have to admit that I thought it a little dirty and messy to make it myself. To mix the meat with chicken livers.... I can assure you it doesn't look very attractive. But the result is super. A nice slice of pheasant pâté or terrine on a toast with a little onion jam or just some jam. Bring it on....

Voorbereiding/preparation : 20 min
Gaartijd/baking time : 1 uur/hour



Ingrediënten - Ingredients (+/- 1 kg)
  • 500 g fazantfilet - 500 g of pheasant fillets
  • 300 g kippenlevers - 300 g of chicken livers
  • 200 g spekblokjes - 200 g of bacon cubes
  • 2 eieren - 2 eggs
  • 1 dl wildfond - 1 dl of brown game stock
  • 150 g studentenhaver - 150 g of nuts and dried fruit (a mixture)
  • 3 eetlepels cognac - 3 tbsp of brandy
  • 6 jeneverbessen - 6 junipers
  • 1 koffielepel Chinees vijfkruidenpoeder - 1 tsp of Chinese 5 spices powder
  • 1 mespuntje speculaaskruiden - 1 pinch of speculaas spices ( the spices consist of a mixture of cinnamon, nutmeg, cloves, ginger, cardamom and white pepper)
  • 1 snuifje Espelettepeper - 1 pinch of Espelette pepper
Zo ga je te werk - Instructions

Verwarm de oven voor op 180°C.
Preheat the oven to 180 ° C.

Snijd de fazantenfilets in stukken. Mix de filets, de lever, het spek, de eieren, de kruiden, de wildfond, de jeneverbessen en de cognac in de keukenrobot of met een handmixer tot een homogene massa.
Cut the pheasant fillets into pieces. Mix the fillets, the liver, the bacon, the eggs, the spices, the brown game stock, the juniper berries and the brandy in the kitchen robot or with a hand mixer to a homogeneous mass.


Hak de studentenhaver wat fijner en voeg toe en roer om met een lepel.
Cut the nuts and dried fruit a little smaller and add. Stir with a spoon.

Voor de liefhebbers van spek kun je eerst de patévorm bedekken met reepjes ontbijtspek, maar ik heb dat niet gedaan. Ik heb gewoon de vorm wat ingevet met olie en het mengsel erin gegoten.
For the bacon lovers you can first cover the paté mold with strips of bacon, but I did not. I just greased the mold with some olive oil and poured the mass into the mold.
Zet de patévorm onder deksel of aluminiumfolie in een diepere braadslee met water en bak de paté 1 u in de oven au bain-marie. Mijn oven gaat niet zo hard en ik heb de paté toch 1u20 min. gebakken.
Put the paté mold under lid or aluminum foil in a deeper rasting tray filled with water and bake the paté for 1 hour in the oven "au bain marie". My oven is a bit slow so I baked the pate for 1h20 min.
Laat helemaal volledig afkoelen. Dien op in sneetjes met wat confituur (of uienconfituur).
Allow to cool down completely. Serve in slices with some jam (or onion jam).

TIP : In de koelkast is deze terrine ongeveer vier dagen houdbaar
TIP: This terrine stays fresh in the refrigerator for about four days

Bon appétit!
Voor al mijn recepten, klik op volgende link : https://dominiqueskekitchen.blogspot.be/
For all my recipes, click on the following link : https://dominiqueskekitchen.blogspot.be/



Reacties