Pastinaaksoep met eekhoorntjesbrood - Parsnip soup with porcini mushrooms
Follow my blog with Bloglovin
English version in red
Hallo,
Wat een mooi tafereel toen ik deze morgen wakker werd. Alles lag wit en het zag er allemaal heel vredig uit. Ook wel koud en dus ideaal om een lekkere soep te maken. Ik vond toevallig een receptje waar er eekhoorntjesbrood in verwerkt was en ik had er nog een half doosje staan van mijn opgevulde portobello's (http://dominiqueskekitchen.blogspot.be/2017/12/geroosterde-portobellos-met-een.html). Dus dat was ideaal. Ik had ook nog nooit pastinaak gebruikt in mijn gerechten. Echt een vergeten groente die pinksternakel of witte wortel. Komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en is pas in de Middeleeuwen naar West-Europa gekomen. Pastinaak was een echte volksgroente maar is uiteindelijk verdrongen door de aardappel.
Hey,
What a beautiful view when I woke up this morning. Snow was falling, everything was white and it all looked very peaceful. But also cold. So time to make a nice, hot soup. I happened to find a recipe where porcini mushrooms were used and I still had half a box left of my stuffed portobello mushrooms (http://dominiqueskekitchen.blogspot.be/2017/12/geroosterde-portobellos- met-een.html). So that was nice. And....I had never used parsnip in my dishes before. The white carrot is really a forgotten vegetable. Originally it comes from the Mediterranean region and only in the Middle Ages it came to Western Europe. Parsnip was a real folk vegetable but was eventually pushed away by the potato.
Ingrediënten - Ingredients
Zo ga je te werk - Instructions
Laat het gedroogde eekhoorntjesbrood 30 minuutjes weken in heet water. Zorg dat je zeker 1,5 dl vocht over hebt.
Let the dried porcini mushrooms soak in hot water for 30 minutes. Make sure you have at least 1.5 dl of soaking water left.
Schil de pastinaak, de wortelen en de aardappelen en snij in stukken. Snij de ui en de look grof.
Peel the parsnip, the carrots and the potatoes and cut into pieces. Chop the onion and the garlic.
Haal het eekhoorntjesbrood uit het water en snij in stukjes. Hou 1,5 dl van het weekwater apart.
Remove the porcini mushrooms from the water and cut into pieces. Keep 1.5 dl of the soaking water separately.
Verhit 1 eetl. boter of olijfolie in een kookpot. Stoof de stukjes eekhoorntjesbrood even al roerend. Kruid een beetje met wat peper en zout. Haal uit de pan en hou apart.
Heat 1 tbsp of butter or olive oil in a cooking pot. Stew the pieces of porcini mushrooms while stirring. Season with a little pepper and salt. Remove from the pan and keep separately.
Doe de ui en de look in dezelfde kookpot en stoof ze een beetje.
Put the onion and garlic in the same pot and fry them a bit.
Voeg de stukken pastinaak, wortel en aardappelen toe, laat even meestoven en overgiet met de kippen- (of groenten) bouillon en het weekwater van het eekhoorntjesbrood. Doe de tijm erbij en breng aan de kook. Laat afgedekt 20 à 25 min. zachtjes gaar worden op een middelmatig vuur.
Add the pieces of parsnip, carrot and potatoes, let it simmer along a bit and add the chicken (or vegetable) stock and the soaking water of the porcini mushrooms. Add the thyme and bring to the boil. Put on the lid, reduce the heat and let it gently simmer for 20 to 25 minutes.
Als je verse tijm hebt gebruikt, vis je die er eerst uit. Mix alles heel fijn. Doe er het gestoofde eekhoorntjesbrood bij en verwarm nog even. Breng indien nodig op smaak met peper en zout.
When you used fresh thyme, get it out first. Mix everything. Add the porcini mushrooms and heat for a while. Season with pepper and salt if necessary.
Bon appétit!
Voor al mijn recepten, klik op volgende link : https://dominiqueskekitchen.blogspot.be/
English version in red
Hallo,
Wat een mooi tafereel toen ik deze morgen wakker werd. Alles lag wit en het zag er allemaal heel vredig uit. Ook wel koud en dus ideaal om een lekkere soep te maken. Ik vond toevallig een receptje waar er eekhoorntjesbrood in verwerkt was en ik had er nog een half doosje staan van mijn opgevulde portobello's (http://dominiqueskekitchen.blogspot.be/2017/12/geroosterde-portobellos-met-een.html). Dus dat was ideaal. Ik had ook nog nooit pastinaak gebruikt in mijn gerechten. Echt een vergeten groente die pinksternakel of witte wortel. Komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en is pas in de Middeleeuwen naar West-Europa gekomen. Pastinaak was een echte volksgroente maar is uiteindelijk verdrongen door de aardappel.
Hey,
What a beautiful view when I woke up this morning. Snow was falling, everything was white and it all looked very peaceful. But also cold. So time to make a nice, hot soup. I happened to find a recipe where porcini mushrooms were used and I still had half a box left of my stuffed portobello mushrooms (http://dominiqueskekitchen.blogspot.be/2017/12/geroosterde-portobellos- met-een.html). So that was nice. And....I had never used parsnip in my dishes before. The white carrot is really a forgotten vegetable. Originally it comes from the Mediterranean region and only in the Middle Ages it came to Western Europe. Parsnip was a real folk vegetable but was eventually pushed away by the potato.
Ingrediënten - Ingredients
- 300 g pastinaak - 300 g of parsnip
- 300 g wortelen - 300 g of carrots
- 40 g gedroogd eekhoorntjesbrood - 40 g dried porcini mushrooms
- 1 ui - 1 onion
- 2 aardappeltjes - 2 small potatoes
- 2 teentjes knoflook - 2 cloves of garlic
- 1 eetl. boter (of olijfolie) - 1 tbsp of butter (or olive oil)
- 2 L kippen- (of groenten) bouillon - 2 L of chicken (or vegetable) stock
- 0.5 koffiel. tijm (gedroogd) of een paar verse takjes - 0,5 tsp dried thyme or some fresh sprigs
- peper en zout - pepper and salt
Zo ga je te werk - Instructions
Laat het gedroogde eekhoorntjesbrood 30 minuutjes weken in heet water. Zorg dat je zeker 1,5 dl vocht over hebt.
Let the dried porcini mushrooms soak in hot water for 30 minutes. Make sure you have at least 1.5 dl of soaking water left.
Schil de pastinaak, de wortelen en de aardappelen en snij in stukken. Snij de ui en de look grof.
Peel the parsnip, the carrots and the potatoes and cut into pieces. Chop the onion and the garlic.
Haal het eekhoorntjesbrood uit het water en snij in stukjes. Hou 1,5 dl van het weekwater apart.
Remove the porcini mushrooms from the water and cut into pieces. Keep 1.5 dl of the soaking water separately.
Verhit 1 eetl. boter of olijfolie in een kookpot. Stoof de stukjes eekhoorntjesbrood even al roerend. Kruid een beetje met wat peper en zout. Haal uit de pan en hou apart.
Heat 1 tbsp of butter or olive oil in a cooking pot. Stew the pieces of porcini mushrooms while stirring. Season with a little pepper and salt. Remove from the pan and keep separately.
Doe de ui en de look in dezelfde kookpot en stoof ze een beetje.
Put the onion and garlic in the same pot and fry them a bit.
Voeg de stukken pastinaak, wortel en aardappelen toe, laat even meestoven en overgiet met de kippen- (of groenten) bouillon en het weekwater van het eekhoorntjesbrood. Doe de tijm erbij en breng aan de kook. Laat afgedekt 20 à 25 min. zachtjes gaar worden op een middelmatig vuur.
Add the pieces of parsnip, carrot and potatoes, let it simmer along a bit and add the chicken (or vegetable) stock and the soaking water of the porcini mushrooms. Add the thyme and bring to the boil. Put on the lid, reduce the heat and let it gently simmer for 20 to 25 minutes.
Als je verse tijm hebt gebruikt, vis je die er eerst uit. Mix alles heel fijn. Doe er het gestoofde eekhoorntjesbrood bij en verwarm nog even. Breng indien nodig op smaak met peper en zout.
When you used fresh thyme, get it out first. Mix everything. Add the porcini mushrooms and heat for a while. Season with pepper and salt if necessary.
Bon appétit!
Voor al mijn recepten, klik op volgende link : https://dominiqueskekitchen.blogspot.be/
For all my recipes, click on the following link : https://dominiqueskekitchen.blogspot.be/
Reacties
Een reactie posten