Varkenshaasje in bladerdeeg met spinaziestoemp - Pork tenderloin in puff pastry with mashed potatoes and spinach*

English version in red

Hallo
Ik had nog spinaziestoemp over van de spinaziepatatjes met zachtgekookte eitjes (http://dominiqueskekitchen.blogspot.be/2017/12/spinaziepatatjes-met-een-zachtgekookt.html), dus heb ik een receptje gezocht om vingers en duimen af te likken : een varkenshaasje in bladerdeeg.

Hey
I still had some mashed potatoes with spinach left from my recipe with soft boiled eggs (http://dominiqueskekitchen.blogspot.be/2017/12/spinaziepatatjes-met-een-zachtkokookt.html), so I searched for another recipe and found one which is soooo good: a pork tenderloin in puff pastry.


Watch my video and see how I prepare it,
by clicking on this link :
https://www.youtube.com/watch?v=Z4e4s2vi49I

Bon appétit !



Ingrediënten - Ingredients (2p)
  • 1 varkenshaasje +/- 400 g - 1 pork tenderloin +/- 400 g
  • 1 vel bladerdeeg 250 g - 1 sheet of puff pastry 250 g
  • champignons 150 g - mushrooms 150 g
  • peterselie (gehakt) 1 el - parsley (chopped) 1 tbsp
  • tijm (gehakt) 1 el - thyme (chopped) 1 tbsp
  • eidooier met een klein beetje melk - egg yolk and a little bit of milk
  • 1 sjalot - 1 shallot
  • boter - butter
  • olijfolie - olive oil
  • peper en zout - pepper and salt

Zo ga je te werk - Instructions
Verwarm de oven voor op 180°C.
Preheat the oven to 180 ° C.

Maak de champignons schoon en snij of hak ze heel fijn. Pel en snipper de sjalot. Hak de peterselie en de tijm fijn.
Clean the mushrooms and cut or chop them very finely. Peel and chop the shallot. Finely chop the parsley and the thyme.
Bak de sjalot met de champignons in wat olijfolie tot al het vocht verdampt is. Kruid met wat peper en zout. Voeg de peterselie en de tijm toe en vermeng. Zet even opzij.
Fry the shallot with the mushrooms in some olive oil until all the moisture has evaporated. Season with some pepper and salt. Add the parsley and the thyme and mix. Put aside.


Kruid het vlees met peper en zout. Braad het rondom aan in boter. Haal het vlees uit de pan en zet even apart.
Season the meat with salt and pepper. Fry it all around in butter. Remove the meat from the pan and set aside.
Leg het bladerdeeg op het werkvlak en leg er het varkenshaasje op.
Place the puff pastry on the work surface and place the pork tenderloin on it.
Verdeel het paddenstoelenmengsel over het vlees.
Divide the mushroom mixture over the meat.
Vouw de deegranden naar binnen en rol stevig dicht. Sluit de randen goed met wat water.
Fold the dough edges inwards and close firmly. Close the edges well with some water.


Roer de eierdooier los en bestrijk er het bladerdeeg mee. Zet zo’n 20 minuten in de oven. Ik had iets meer vlees en heb het er 30 minuten in laten staan.
Add a little bit of milk to the egg yolk and brush the puff pastry with it. Put in the oven for about 20 minutes. I had a little more meat and left it in for 30 minutes.


De rest van de champignons heb ik in 4 gesneden en wat aangebakken met peterselie. Dit diende als extra garnituur.
I cut the rest of the mushrooms in quarters and fried them with parsley, pepper and salt. This served as extra garnish.

Bon appétit!



Reacties