Celeriac gratin with pan-seared salmon - Knolseldergratin met gebakken zalm*

Follow me on Youtube : https://www.youtube.com/channel/UC3WCWzBIANVMUE7lO96VDWg
English version in red

Hi,
This cheesy potato and celeriac gratin is an easy-to-make treat and absolutely lovely with fish. A recipe by Jamie Oliver.

Hallo,
Deze "cheesy" aardappel en knolseldergratin is een gemakkelijk te maken gerechtje en absoluut heerlijk bij vis. Een recept van Jamie Oliver.


Watch my video and see how I prepare it,
by clicking on this link :
https://www.youtube.com/watch?v=-UnS_lhEfGQ


Bon appétit !


Ingredients - Ingrediënten (2p)
  • 500 g  potatoes , peeled and sliced into 1cm slices - 500 g aardappelen, geschild en in schijfjes van 1 cm
  • 1/2 celeriac , peeled and sliced into 1cm slices - 1/2 knolselder, geschild en in schijfjes van
    1 cm
  • 1 onion , peeled and finely sliced - 1 ui, gepeld en in dunne halve ringen
  • sea salt - zeezout
  • freshly ground black pepper - versgemalen zwarte peper
  • 2 cloves garlic , peeled and finely chopped - 2 teentjes knoflook, gepeld en fijngesneden
  • 75 g Cheddar cheese , grated - 75 g gemalen cheddar
  • 300 ml (double) cream - 300 ml room
  • 1 small bunch fresh flat-leaf parsley , leaves picked, stalks roughly chopped - platte peterselie
  • 2 salmon fillets - 2 zalmfilets
  • some olive oil - wat olijfolie

Instructions - Bereiding
Preheat your oven to 200°C.
Verwarm je oven voor op 200 ° C.

Peel the potatoes and slice into 0.5cm slices.
Schil de aardappelen en snij in schijfjes van 0.5cm.

Peel the celeriac and slice into 0.5cm slices.
Schil de knolselder en snij in schijfjes van 0.5cm.

Peel the onion and finely slice it.
Pel de ui en snij in fijne ringen.
Place the potatoes, celeriac and onion in a baking dish. Season generously with pepper and salt. 
Doe de aardappelen, knolselderij en ui in een ovenschaal. Kruid goed af met peper en zout.

Peel and finely chop the garlic.
Pel de knoflook en hak fijn.

Pick the leaves from the parsley and roughly chop the stalks.
Trek de blaadjes van de peterselie en snij de steeltjes grof.
Add the garlic, ¾ of the cheese, the cream and the parsley stalks.
Voeg de knoflook, ¾ van de kaas, de room en de peterseliestengels toe.
With a spoon, move everything around to mix all the flavours. 
Vermeng alles met een lepel om alle smaken te mengen.
Sprinkle over the extra cheese, and bake in the preheated oven for 50 minutes, or until tender and golden. 
Strooi er de extra kaas oven en bak in de voorverwarmde oven gedurende 50 minuten, of tot alles zacht is en een goudbruin kaaskorstje heeft.


Sprinkle over the parsley leaves.
Strooi er de peterselieblaadjes over.

Put some olive oil on the salmon.
Smeer de zalmfilets in met wat olijfolie.

Season with pepper and salt.
Kruid met peper en zout.

Bake in hot olive oil 3 min. on skin-side.
Bak in olijfolie 3 minuten op de velkant.

And 2 minutes on the other side.
En 2 minuten op de andere kant.

Bon appétit!

Reacties