Homemade chicken gyros and rice - Zelfgemaakte kipgyros met rijst*

Follow me on Youtube : https://www.youtube.com/channel/UC3WCWzBIANVMUE7lO96VDWg
English version in red

Hi,
I normally buy ready-made gyros in the supermarket. Now I found a recipe to make it myself.
Nice chicken gyros with rice. Enjoy it!!!

Hallo,
Ik koop altijd kant-en-klare gyros in de supermarkt. Ik vond nu een receptje om zelf kipgyros te maken en ging aan de slag. Smakelijk!!!!


Watch my video and see how I prepare it,
by clicking on this link :
https://www.youtube.com/watch?v=a6MScBmEfIo


Bon appétit !


Ingredients - Ingrediënten (2p)
  • 500 g chicken fillet - 500 g kipfilet
  • 1 red bell pepper - 1 rode paprika
  • 1 red onion - 1 rode ui
  • 250 g of mushrooms - 250 g champignons
  • 1 clove of garlic - 1 teentje knoflook
  • 1 tsp of paprika powder - 1 kl paprikapoeder
  • 2 tbsp tomato puree - 2 el tomatenpuree
  • 1 tsp chicken spices - 1 kl kipkruiden
  • 1 tsp cumin - 1 kl komijn
  • 150 g rice - 150 g rijst
  • 10 g of parsley - 10g peterselie
  • 1½ tbsp olive oil - 1½ el olijfolie
  • 1 tsp sugar - 1 kl suiker
  • 100 ml water - 100 ml water
  • pepper and salt - peper en zout

Instructions - Bereiding
Cut the bell pepper into strips. Cut the onion into rings. Cut the mushrooms into slices. Press the garlic. Cut the chicken into strips. 
Snijd de paprika in reepjes. Snijd de ui in ringen. Snijd de champignons in plakjes. Pers de knoflook. Snijd de kip in reepjes.
Put everything together in a bowl.
Doe alles samen in een kom.
Mix the paprika powder with the tomato paste, the chicken spices, the cumin, half the olive oil and the sugar. 
Meng de paprika met de tomatenpuree, de kipkruiden, de komijn, de helft van de olijfolie en de suiker.
Add to the chicken and vegetables and mix well together. Season with pepper and salt. Briefly marinate.
Voeg toe aan de kip en groenten en meng goed met elkaar. Breng op smaak met peper en zout. Marineer kort.
Cook the rice according to the instructions on the package.
Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.
Heat the rest of the olive oil and add the chicken with the vegetables and the marinade. Stir fry for 5 minutes. Then add 100 milliliters of water and scoop well. Season with pepper and salt. 
Verhit de rest van de olijfolie en voeg de kip toe met de groenten en de marinade. Roerbak gedurende 5 minuten. Voeg vervolgens 100 ml water toe en schep goed. Breng op smaak met peper en zout.


Bring to the boil and simmer for 5 minutes.
Breng aan de kook en laat het 5 minuten sudderen.
Meanwhile, cut the parsley finely. 
Snij ondertussen de peterselie fijn.

Serve the chicken gyros with the rice and finish with the chopped parsley.
Serveer de kipgyros met de rijst en eindig met de gehakte peterselie.

Bon appétit!

Reacties