Quick ovendish with leek rolls - Snelle ovenschotel met preirolletjes*

Follow me on Youtube : https://www.youtube.com/channel/UC3WCWzBIANVMUE7lO96VDWg
English version in red

Hallo,
Ik hou ontzettend veel van hespenrolletjes met witloof en puree. Vandaag heb ik er een variant op gemaakt. Ik heb het witloof vervangen door prei. Eerlijk gezegd heb ik het liever met witloof maar het is eens iets wat anders en zeker een uitstekend alternatief voor mensen die niet van witloof houden.

Hi,
I really love ham rolls with Belgian endives and mashed potatoes. Today I have made a variation on it. I have replaced the Belgian endive with leek. Frankly, I prefer it with Belgian endive, but it is another combination, tasteful and certainly an excellent alternative for people who do not like Belgian endive.



Watch my video and see how I prepare it,
by clicking on this link :
https://www.youtube.com/watch?v=QkTqsR2DQl4


Bon appétit !


Ingrediënten - Ingredients (2 to 3p)
  • 700 gram aardappelen - 700 g of potatoes
  • 1 eetlepel mosterd - 1 tbsp of mustard
  • 20 gram roomboter - 20 g of butter
  • 2 preien - 2 leeks
  • 6 plakjes ham - 6 slices of ham
  • geraspte kaas naar smaak - grated cheese
  • 30 g boter - 30 g of butter
  • 40 g bloem - 40 g of flour
  • 600 ml melk - 600 ml of milk
  • nootmuskaat - nutmeg
  • peper en zout - pepper and salt

Werkwijze - Instructions

Verwarm de oven voor op 200°C.
Preheat the oven to 200 °C.

Schil de aardappelen.
Peel the potatoes.
Stoom ze gaar. Giet de aardappelen na het koken af maar bewaar het kookvocht.
Steam them. Drain the potatoes after cooking, but keep the cooking liquid.
Snijd het bovenste deel van de preien, verwijder eventueel de buitenste bladeren en snijd de preien in 6 gelijke stukken.
Cut the upper part of the leeks, remove the outer leaves if necessary and cut the leeks into 6 equal pieces.
Kook de prei 10 minuten in ruim gezoute water voor. Ik had redelijke dikke preien en heb ze wat langer gekookt. Je kunt er even in prikken om te zien of ze al gaar genoeg zijn.
Boil the leek for 10 minutes in plenty of salted water. I had reasonably thick leeks and cooked them a little longer. You can just test with a knife to see if they are cooked enough.
Giet de prei hierna af en leg de rolletjes even rechtop in de pan zodat het overtollige vocht er uit kan lopen.
Drain the leek and place the rolls upright in the pan for an instant so that the excess of moisture can run out.
Stamp de aardappelen fijn.
Mash the potatoes.
Meng hier de mosterd en roomboter door.
Mix the mustard and butter through the potatoes.

Voeg ook een beetje van het warme kookvocht (ongeveer 100 ml) toe zodat de aardappelpuree mooi zacht wordt. Ik heb er ook een scheutje melk aan toegevoegd. Normaal doe ik er ook altijd een ei bij maar deze keer niet. Breng de puree op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
Also add a little of the warm cooking liquid (about 100 ml) so that the mashed potatoes are nice and soft. I also added a dash of milk. Normally I always add an egg, but not this time. Season the mashed potatoes with nutmeg, pepper and salt.
Voor de kaassaus laat je 30g boter smelten (niet kleuren), voeg je 40g bloem toe. Roer goed tot je een koekjesgeur ruikt. Laat niet bruinen.
For the cheese sauce, melt 30g of butter (do not color), add 40g of flour. Stir well until you smell a biscuit scent. Do not let it brown.
Giet er onder voortdurend roeren de melk bij tot de gewenste dikte.
Pour the milk while stirring until the desired thickness.
Voeg dan een handjevol geraspte kaas aan toe en laat smelten in de saus onder voortduren roeren. Kruid de saus met nootmuskaat, peper en zout. Zet even opzij.
Then add a handful of grated cheese and let it melt in the sauce with continuous stirring. Season the sauce with nutmeg, pepper and salt. Put aside.
Vet een ovenschaal in.
Grease an oven dish.

Wikkel de preirolletjes in ham, kruid een beetje met peper en zout.
Wrap the leek rolls in ham, season with salt and pepper.
Leg ze naast elkaar in de ingevette ovenschaal.
Place them side by side in the greased oven dish.
Giet er de kaassaus bovenop.
Pour the cheese sauce on top.
Bestrooi met de rest van de geraspte kaas.
Sprinkle with the rest of the grated cheese.

Plaats de ovenschotel met preirolletjes 20 minuten in de oven. Op het laatst kun je nog even de grill aanzetten om een mooi bruin, krokant kaaskorstje te bekomen.
Place the oven dish in the oven for 20 minutes. At the end you can turn on the grill to get a nice brown, crunchy cheese crust. 

Reacties