Het witte goud

Follow my blog with Bloglovin

Goeie avond

Het buikje is gevuld, dus tijd om het met jou te delen.

Het witte goud.... het seizoen van de asperges.

Ik heb ze vorige week al gegeten, maar dan op de klassieke wijze. Met botersaus, een paar sneetjes gerookte zalm en mimosa van ei. Heerlijk !

Vandaag maak ik een andere versie, maar zeker even lekker. Een romige ovenschotel met asperges en hamblokjes.

Dit zijn de ingrediƫnten (voor 2 personen):

12 witte asperges
Hollandaisesaus (zelf maken of pakje)
400 gram aardappelen
100 gram hamblokjes
2 stengels lente-ui, in ringetjes
1 tomaat, in blokjes
50 gram Parmezaanse kaas, geraspt

Verwarm de oven voor op 200° en beboter een ovenschaal. Je kunt ook individuele schaaltjes maken.

Begin met de aardappelen te stomen. Ik verkies nog altijd stomen omdat de vitamines er zo beter in blijven. Anders giet je ze met het kookwater in de gootsteen.

Maak een smeuige puree door wat boter, melk, een ei, muskaatnoot en peper
en zout toe te voegen.
Schil de asperges met een dunschiller. Begin onder het puntje en ga zo naar beneden. Doe dit heel voorzichtig zodat je ze niet breekt. Om te voorkomen dat er nog draadjes aanblijven, schil je ze best 2 keer. Tip : gooi de schillen niet weg maar bewaar ze in je diepvries. Die komen altijd van pas als je eens een lekkere aspergesoep wil maken. Breek het uiteinde van de asperges af, want dat is een iets harder gedeelte. Kook de asperges in gezouten water in 10 minuten gaar.

Snij de lenteuitjes in ringetjes en de tomaat in blokjes. Ik heb de tomaat geconcasseerd.
Dat wil zeggen : de pitjes eruit gehaald (zie ook https://plus.google.com/113041056115232170846/posts/XcwNqXHG1YW)

Verwarm de Hollandaisesaus ( zie ook https://plus.google.com/113041056115232170846/posts/9yxGJ4LE8WX) maar laat niet koken. Voeg er dan de gesneden lenteuitjes, tomatenblokjes en hamblokjes bij. Bijkruiden kan volgens smaak.

Neem nu je ingeboterde ovenschaal of individuele schaaltjes en vul de bodem met
een laagje puree.

Bedek de puree met de Hollandaisesaus (waarin de ham en groentjes al onder gemengd zijn).


Leg de asperges boven de saus en bedek met geraspte Parmezaanse kaas of andere kaas naar keuze. Ik verkies nog altijd om de kaas zelf te raspen. Smaakt nog beter vind ik.


Schuif in de voorverwarmde oven en laat 20 minuten bakken tot de kaas goudbruin is.

Bon appƩtit !




Reacties