Italiaans stoofpotje met kippenbouten en aardappelgratin

Follow my blog with Bloglovin

Goeieavond,

Vanavond ga ik de Italiaanse toer op. Een stoofpotje met kippenbouten, champignons, spekblokjes en aardappelgratin.

Dit zijn de ingrediënten: (voor 2 à 3 personen)
1 kg kippenbouten
125 g spekblokjes
150 g champignons, in kwartjes
500 ml tomatenpassata
2 el olijfolie
1 el rozemarijn, fijngehakt
1 el oregano, fijngehakt
1 el tijm, fijngehakt
peper en zout

Voor de aardappelgratin:
4 grote aardappelen
1 dl melk
1 dl room
1 teentje look
25 g gemalen kaas
nootmuskaat
p&z 
 
Voor de afwerking:
1 tomaat in blokjes
25 g gemalen kaas
Peterselie
Zo ga je te werk:

Kruid de kippenbouten met peper en zout en bak ze rondom aan in een stoofpot in 2 eetlepels olijfolie. Ik had 8 kippenbouten en bakte ze in 2 keer.
Haal de boutjes er uit om het spek en de champignons een paar minuten te bakken.


Voeg de kip opnieuw toe. Giet de tomatenpassata en 100 ml water erbij en breng aan de kook. Zet het vuur op een laag pitje, voeg de oregano, rozemarijn en tijm toe en laat 60 minuten afgedekt pruttelen.
Verwarm de oven voor op 200° C.

Zo ga je te werk voor de aardappelgratin :
Schil en was de aardappelen. Snij in schijfjes van ongeveer 2 mm. Ik heb hiervoor de mandoline gebruikt. Gaat sneller.
Maak een mengsel van de melk, de room, uitgeperst knoflookteentje, nootmuskaat, p&z.
Leg de helft van de aardappelschijfjes dakpasgewijs in een beboterde vuurvaste kom. Verdeel er de kaas over. Uiteraard over alle aardappelen. Op de foto is dit maar de helft maar dat was om te tonen hoe de aardappeltjes lagen.
Plaats de rest van de aardappelschijfjes erop. Overgiet dit alles met het mengsel en plaats de schotel afgedekt in de oven op 200° gedurende 45 min.

Snij ondertussen de geconcasseerde tomaat (zonder de pitjes) in blokjes en de perterselie fijn.
Haal de schotel uit de oven, strooi er de tomatenblokjes op en dek af met de rest van de gemalen kaas.
Gratineer nog even in de oven onder de grill en werk af met gemalen peterselie.

Bon appétit!



Reacties