Witlof lasagne

Follow my blog with Bloglovin


Goeiemiddag,

Er zijn mensen die willen bijkomen, mensen die willen afvallen, mensen die vegetarisch zijn, mensen die veganistisch zijn, mensen die glutenvrij moeten eten of een lactoseintolerantie hebben, enz....

Ik ga dan ook proberen, in de mate van het mogelijke, om voor iedereen eens een gerechtje te maken die het beste past bij hun eetgewoonten.

Vandaag heb ik gekozen voor een koolhydraatarm recept. Voor mensen die willen afvallen dus.

De voedingswaarde per portie bestaat uit :
Kcal : 547
Koolhydraten : 6 g
Eiwitten : 38 g
Vetten : 40 g

Dit zijn de ingrediënten voor 3 porties :

400 gram witlof
200 gram gerookte zalm
1 bol mozarella
1 tomaat
1/2 courgette
100 gram geraspte kaas
100 ml kokosmelk
150 gram kruidenkaas
2 eitjes
p&z
za'atar kruiden (hebben ze in Delhaize)

Za’atar: het klinkt exotisch, en dat is het ook. Za’atar is de naam van een supersmaakvol kruidenmengsel uit het Midden-Oosten. We komen dit ingrediënt regelmatig tegen in Oosterse kookboeken en op blogs en alle recepten klinken even goddelijk. Tijd om uit te zoeken wat het precies is en wat je er mee kunt doen!
Het basisingrediënt van za’atar is een soort wilde oregano met de smaak van tijm én oregano. Mmm! Na het drogen van de kruiden wordt het fijngemalen en vermengd met sumak (gedroogde zure besjes) en sesamzaad. Za’atar is trouwens niet alleen de naam van de kruidenmix maar ook van het kruid zelf.
Verwarm je oven voor op 220 graden en zet een pannetje met water op het vuur.

Snij het witlof in reepjes. Als je het niet zo graag bitter hebt, dan snij je best de kern weg.
Als het water kookt dan blancheer je het witlof 1 minuut.
Snij vervolgens de tomaat en mozarella in plakjes en snij de courgette in lange repen. Hiervoor kun je een mandoline gebruiken of een kaasschaaf.
Smelt de kokosmelk en kruidenkaas in een kommetje op het vuur tot een glad sausje. Haal het pannetje van het vuur en kluts er de 2 eitjes door.
Neem een ingeboterde ovenschaal en begin de laagjes te maken als volgt : saus, witlof, courgetterepen, zalm, tomaat en dan wat peper, zout en za'atar kruiden en herhaal tot alles op is. Ik maak 3 laagjes.
Als laatste leg je er de plakjes mozarella op en daarboven de gersapte kaas. Plaats de ovenschaal 25 tot 30 minuten in de oven.
Bon appétit!


Reacties