Bloemkoolovenschotel met puree, spekjes en een varkenshaasje - Cauliflower oven dish with puree, bacon and pork tenderloin

Follow my blog with Bloglovin
English version in red

Goeieavond,

Ik ging vandaag op bezoek bij mijn mama in het rusthuis en ik zag dat ze die middag bloemkool hadden gegeten. Dat was hier ondertussen ook al een tijdje geleden en ik had er wel zin in. Ik heb een lekkere ovenschotel gemaakt met bloemkool, spekjes en puree. Daarbij heb ik een varkenshaasje gebakken.

Good evening,
I went to visit my mum today in the elderly home and I saw that they had eaten cauliflower. I hadn't cooked this for quite a while and I like cauliflower a lot. I have made a nice oven dish with cauliflower, bacon and puree. In addition, I baked a pork tenderloin.


Dit zijn de ingredienten - these are the ingredients (2p)
  • 400 gr bloemkool - 400gr cauliflower
  • 200 ml melk - 200 ml milk
  • 30 gr boter - 30 gr of butter
  • Snuf nootmuskaat - nutmeg
  • 100 gr spekjes - 100 gr bacon cubes
  • 25 gr geraspte kaas - 25 gr grated cheese
  • 30 gr bloem - 30 gr flower
  • Verse peterselie - parsley
  • 10 gr paneermeel - 10 gr bread-crumbs
Zo ga je te werk - Instructions

Verwarm de oven op 220 graden.
Preheat the oven to 220 degrees.
 
Snij de bloemkool in kleinere partjes.
Cut the cauliflower into smaller pieces.
Kook de bloemkool 5 min voor in een pan met water.
Boil the cauliflower for 5 minutes in a pan with water.


Bak de spekjes in een droge pan iets krokant en laat uitlekken.
Bake the bacon in a dry pan slightly crispy.

Kook ook de aardappels in ca. 12 tot 15 min gaar en maak er een smeuiige puree van door het toevoegen van melk, boter, muskaatnoot, peper en zout. Hak de peterselie grof en schep door de puree.
Boil or steam the potatoes for about 15 minutes and make a gentle puree by adding milk, butter, nutmeg, pepper and salt. Mingle the chopped parsley into the puree.

Giet de bloemkool af en doe samen met de spekjes in een ovenschaal.
Drain the cauliflower and transfer it with the bacon in an oven dish.

Verhit 20 gr boter in een steelpan en roer de bloem er door zodra deze gesmolten is. Laat het mengsel, de roux, een paar min garen maar laat niet aanbranden. Giet dan beetje bij beetje de melk toe en roer met een garde tot een gladde saus. Breng op smaak met een snuf nootmuskaat. Laat dan de kaas smelten in de saus.  Ik doe er ook altijd wat kookwater van de bloemkool bij voor de smaak.
Giet de kaassaus over de bloemkool met spekjes.

In a medium saucepan, heat the butter over medium-low heat until melted. Add the flour and stir until smooth. Over medium heat, cook until the mixture turns a light, golden sandy colour. Add the milk to the butter mixture, whisking continuously until very smooth. Bring to the boil. Add the grated cheese and season with salt, pepper and nutmeg. I always add some cauliflower cooking water for the taste.
Pour the cheese sauce over the cauliflower with bacon.


Doe de puree bovenop de bloemkool en strijk glad. Bestrooi met paneermeel en verdeel de rest van de boter er in kleine stukjes over.

Spoon the puree on top of the cauliflower. Sprinkle with bread-crumbs and divide the rest of the butter into small pieces on top.

Zet de ovenschaal nog 20 min in de oven tot de boter gesmolten is er een mooi krokant korstje is ontstaan. 
Place the oven dish in the oven for another 20 minutes until the butter has melted and a crispy crust has emerged.

Kruid het varkenshaasje met peper en zout en schroei dicht in een hete pan met boter. Doe er wat water bij, verminder het vuur en laat 15 min sudderen onder deksel.
Season the meat with pepper and salt and bake in a hot pan with butter. Add some water, reduce the heat and simmer for 15 minutes under the lid.
Laat het vlees nog een paar minuten rusten in aluminiumfolie. Snij het in schijfjes en serveer met de bloemkool-pureeschotel.
Let the meat rest for a few minutes in aluminum foil. Cut into slices and serve with the cauliflower puree.
 
Bon appĆ©tit! 

Reacties