Hesperolletjes met witlof en puree - Ham rolls with chicory (Belgian endive) and mashed potatoes

Follow my blog with Bloglovin
English version in red
Goeiemiddag,

Gisteren 2u staan aanschuiven om mijn belastingsbrief in te dienen, dus ondertussen mijn boodschappen gedaan. Het zijn hesperolletjes geworden met witlof en puree, de Vlaamse klassieker.

Good afternoon,
Yesterday, after 2 hours of queuing to submit my tax letter, I went shopping. I chose for chicory (Belgian endive) and ham with mashed potatoes, a real Flemish classic dish.

Dit zijn de ingrediƫnten - These are the ingredients (2p)
  • 4 stronken witlof - 4 stumps of chicory (Belgian endive)
  • 4 sneetjes gekookte ham - 4 slices of ham
  • 500 gram aardappelen - 500 grams of potatoes
  • melk - milk
  • boter - butter
  • peper en zout - pepper and salt
  • muskaatnoot - nutmeg
  • 1 ei - 1 egg
Voor de saus - For the sauce
  • 30 gram boter - 30 grams of butter
  • 40 gram bloem - 40 grams of flour
  • 600 ml melk - 600 ml of milk
  • 200 gram geraspte kaas - 200 grams of grated cheese
  • peper en zout - pepper and salt
  • muskaatnoot - nutmeg
Zo ga je te werk - Instructions

Verwarm de oven voor op 200°.
Pre-heat the oven to 200°.

Kook de aardappelen gaar en maak er een smeuĆÆge puree van door er melk, boter en een ei door te mengen. Kruid af met peper, zout en muskaatnoot.
Boil the potatoes and make a nice puree by mixing milk, butter and an egg. Season with pepper, salt and nutmeg.
Stoof de witlofstronkjes in wat boter en kruid met peper, zout en muskaatnoot. Als het witlof lichtjes kleurt, giet er wat water bij, zet er een deksel op en draai het vuur lager. Controleer af en toe en voeg wat water toe. Laat stoven tot ze zacht zijn.

Cook the chicory in some butter and season with pepper, salt and nutmeg. If the chicory turns brown, add some water, put on a lid and lower the heat. Check occasionally and add some water. Let it cook until it's soft.


Wikkel de witlofstronkjes in de sneetjes gekookte ham en leg ze in een ingeboterde ovenschotel.
Wrap the chicory in the slices of boiled ham and put them in a buttered oven dish.

Maak de saus door de boter te laten smelten (niet kleuren) en er de bloem door te roeren. Laat dit mengsel eventjes bakken maar blijf roeren. Als er een koekjesgeur vrijkomt, voeg je de melk toe en roer goed door. Voeg de geraspte kaas toe en kruid met peper, zout en muskaatnoot.

Make the sauce by melting the butter (not coloring) and stirring in the flour. Let this mixture bake a while, but keep stirring. If a biscuit odor is released, add the milk and stir well. Add the grated cheese and season with pepper, salt and nutmeg.
Giet de kaassaus over de hesperolletjes en bestrooi met wat gemalen kaas.
Pour the cheese sauce over the ham rolls and sprinkle with some grated cheese.
Plaats in de oven. Wanneer de kaas een lichtbruin korstje krijgt is het klaar.
Place in the oven. When the cheese has a light brown crust it is ready.


Bon appƩtit!



Reacties