Fluweelzachte spitskoolsoep - Creamy pointed cabbage soup
Follow my blog with Bloglovin
English version in red
Hallo,
Aangezien ik nog een halve spitskool over had van mijn gerechtje 'Preischotel met gehakt en spitskool' (http://dominiqueskekitchen.blogspot.be/2017/11/preischotel-met-gehakt-en-spitskool.html), heb ik er een super lekker soepje van gemaakt.
Hey,
Since I still had half a pointed cabbage left from my dish 'Oven dish with leek with minced meat and pointed cabbage' (http://dominiqueskekitchen.blogspot.be/2017/11/preischotel-met-hakt-en-spitskool.html), I have used it to prepare a very nice soup.
Ingrediënten - Ingredients (1,5 l)
- 1/2 spitskool (+/- 600 g) - 1/2 pointed cabbage (+/- 600 g)
- 2 uien - 2 onions
- 2 teentjes look - 2 cloves of garlic
- 1 aardappel - 1 potato
- 1 el mosterd - 1 tbsp of mustard
- 1,5 l kippenbouillon - 1,5 l of chicken (or vegetable) stock
- 1 glas melk (ipv room) - 1 glass of milk (instead of cream)
- olijfolie - olive oil
- peper en zout - pepper and salt
Zo ga je te werk - Instructions
Verwijder de harde kern van de spitskool en snij hem in dunne sliertjes. Snipper de uien en de teentjes knoflook.
Remove the hard core from the pointed cabbage and cut it into thin strings. Chop the onions and cloves of garlic.
Doe wat olijfolie in een grote kom en begin met de uien te stoven tot ze glazig zijn.
Put some olive oil in a large pot and start frying the onions until they are translucent.
Doe er dan de knoflook bij en de spitskool en laat een 5-tal minuten meestoven.
Then add the garlic and the pointed cabbage and leave to simmer for about 5 minutes.
Giet 1,5 liter water bij de groenten en 3 kippen (of groenten) bouillonblokjes. Doe er ook een el mosterd bij. Ik doe er ook altijd al peper bij.
Pour 1.5 liters of water with the vegetables and 3 cubes of chicken (or vegetable) stock. Also add an tbsp of mustard. I already added some pepper.
Dan heb ik ook beslist om er een aardappel in blokjes aan toe te voegen. Dat geeft wat binding, een goede smaak en vooral dat fluweelachtige aan de soep.
Then I also decided to add a potato cut into cubes. That gives some binding, a good taste and especially that softness to the soup.
Zet het deksel op de pot en laat een half uurtje zachtjes koken.
Put the lid on the pot and let it simmer for half an hour.
Mix de soep, voeg er de melk aan toe (of de room als je dat liever hebt) en proef nog even of de soep voldoende is gekruid met peper en zout.
Mix the soup, add the milk (or the cream if you prefer) and taste whether the soup is sufficiently seasoned with salt and pepper.
Om af te werken kun je altijd wat spekblokjes knapperig bakken en ze toevoegen.
To finish off, you can always bake some bacon cubes until crispy and add them.
Bon appétit!
For all my recipes, click on the following link : https://dominiqueskekitchen.blogspot.be/
Reacties
Een reactie posten