Varkenswangetjes met kriekbier en peperkoek - Pig cheeks with cherry beer and gingerbread

Follow my blog with Bloglovin
English version in red

Hallo,
Ik had eens zin in stoofvlees, maar heb gekozen om varkenswangetjes klaar te maken. Dat was alweer een hele tijd geleden. Ik heb een receptje gevonden van Jeroen Meus : varkenswangetjes met kriekbier en peperkoek. Als je de varkenswangetjes bij de slager koopt, vraag dan gerust om ze te ontvliezen. Ik heb ze in de supermarkt gekocht en moest ze zelf ontvliezen en dat is niet zo leuk. Je moet een heel scherp mes hebben en die vliesjes glijden voortdurend van tussen uw vingers.

Hey,
I wanted to make stew and I chose to prepare pig cheeks. I found a recipe from Jeroen Meus (a famous Belgian cook) : Pig cheeks with cherry beer and gingerbread. If you buy the pig cheeks at the butchers, please ask him to trim them. I bought them at the supermarket and had to trim them myself and that is not so nice. You must have a very sharp knife and those fleeces slide constantly through your fingers.



Ingrediënten - Ingredients (2p)
  • 500 g varkenswangen - 500 g pig cheeks
  • 1 ui - 1 onion
  • 2 teentjes look - 2 cloves of garlic
  • 0,5 el kersenconfituur - 0,5 tbsp cherry jam/jelly
  • 1,5 el scherpe mosterd - 1,5 tbsp mustard
  • 2 sneetjes peperkoek - 2 slices of gingerbread
  • 2 kruidnagels - 2 cloves
  • 2 takjes tijm - 2 sprigs of thyme
  • 2 blaadjes laurier - 2 bay leaves
  • 50 cl kriekbier  - 50 cl cherry beer
  • peper en zout - pepper and salt

Zo ga je te werk - Instructions

Verwarm de oven voor tot 170°C.
Preheat the oven to 170 ° C.

Pel de uien en snipper ze zeer fijn. Pel de look en plet tot pulp.
Peel the onions and cut them very finely. Peel the garlic and squeeze to pulp.
Verhit een grote stoofpot op een matig vuur en smelt er een klont boter in.
Stoof de stukjes ui, samen met de look. Roer af en toe en laat de uien niet bruin kleuren.
Heat a large pot on a moderate heat and melt a lump of butter.
Saute the onion together with the garlic. Stir occasionally and do not let it color.
Snij de ontvliesde varkenswangen in gelijke stukken.
Cut the broken pork cheeks into equal pieces.


Verhit ook een braadpan op een matig vuur en smelt er een klont boter in.
Bak de stukken varkenswang goudbruin in de hete pan. Kruid het vlees tussendoor met wat peper en zout. Bak nooit te grote hoeveelheden in één keer en roer niet in de pan. Enkel de buitenkant van de wangetjes is nu van tel, dus het vlees hoeft binnenin niet gaar te zijn.
Also heat a frying pan on a moderate heat and melt a lump of butter.
Fry the pieces of pig cheek golden brown in the hot pan. Season the meat with some pepper and salt. Never bake too large quantities at once and do not stir in the pan. Only the outside of the cheeks is important, so the meat does not have to be cooked inside.
Schep de gekleurde stukjes vlees in de stoofpot met ui.
Spoon the colored pieces of meat into the pot with onion and garlic.

Giet het braadvet uit de pan en zet ze opnieuw op een matig vuur. Schenk het kriekbier over de bodem met aanbaksels van het vlees. Laat het bier opwarmen en roer tussendoor de bakresten los.
Pour the fat out of the frying pan and put it on moderate heat again. Pour the cherry beer in the pan. Allow the beer to warm up and stir so the baking residues get loose.
Schenk het warme bier in de stoofpot en voeg de kruidnagels toe. Zet het vuur zacht.
Pour the hot beer into the stew and add the cloves. Reduce the heat.

Verzamel takjes tijm en blaadjes laurier en bind ze tot een strak kruidentuiltje met behulp van een eindje keukentouw en doe bij het vlees.
Take some kitchen rope and tie the thyme and bay leaves together. Add it to the meat.
Schep een beetje kersenconfituur bij het vleesgerecht.
Add a little cherry jam/jelly to the meat dish.
Smeer een flinke laag scherpe mosterd op de sneetjes peperkoek. Leg deze bijzondere boterhammen (mosterd naar onder) bovenop het stoofgerecht en zet het deksel op de pot.
Spread a large amont of mustard on the gingerbread slices. Put these special sandwiches (mustard underneath) on top of the stew and put the lid on.
Gaar de varkenswangen in de oven van 170°C gedurende anderhalf tot twee uur. (Controleer de varkenswangen. Het vlees hoort botermals te zijn.)
Place the pork cheeks in the oven at 170 ° C for one and a half to two hours. (Check the pork cheeks. The meat should be nice and tender)
Verwijder het uitgekookte kruidentuiltje uit de stoofpot en serveer de varkenswangen met saus met frietjes, sla en mayonaise.
Remove the thyme and bayleaves from the stew and serve the pork cheeks with sauce with fries, lettuce and mayonnaise.

Bon appétit!
Voor al mijn recepten, klik op volgende link : https://dominiqueskekitchen.blogspot.be/
For all my recipes, click on the following link : https://dominiqueskekitchen.blogspot.be/


Reacties