Maria's delicatessendessertje - Maria's delicatesse dessert

Follow my blog with Bloglovin
English version in red

Goeieavond,

Hier is deel 3 van mijn moederdagmenu : het dessert.

Voor deel 1 zie (http://dominiqueskekitchen.blogspot.be/2017/05/champignonsoep-met-kruidenkaas-mushroom.html),
voor deel 2 zie (https://dominiqueskekitchen.blogspot.com/b/post-preview?token=1iJqDVwBAAA.pW14UHhZv2onr0h9Qg7uz-ByIv8OZG-7MNAUgndxY-LdqV3UDQ5Udf1r2kfgzMe7wmRwk1_eKWp8TY0F2mvcjw.7rnfGk0DtEa9lLIogtf3yg&postId=5133096441254297287&type=POST).

Dit is echt een dessertje om duimen en vingers van af te likken en het presenteert ook heel mooi op een bord. Je doet de voorbereidingen het best een dag op voorhand omdat er gelatine in verwerkt is en het geheel nog moet opstijven. De hoeveelheden zijn om 4 ringen op te vullen met een doorsnede van 8 cm.

Good evening,
Here is part 3 of my mother's day menu: the dessert.
For part 1 see (http://dominiqueskekitchen.blogspot.be/2017/05/champignonsoep-met-kruidenkaas-mushroom.html),
for part 2 see (https://dominiqueskekitchen.blogspot.com/b/post-preview?token=1iJqDVwBAAA.pW14UHhZv2onr0h9Qg7uz-ByIv8OZG-7MNAUgndxY-LdqV3UDQ5Udf1r2kfgzMe7wmRwk1_eKWp8TY0F2mvcjw.7rnfGk0DtEa9lLIogtf3yg&postId=5133096441254297287&type=POST).
This really is a dessert to lick thumbs and fingers and it looks very nice on a plate. It's better to do the preparations one day in advance because we use gelatin and the whole thing has to stiffen. The amounts are to fill 4 rings with a diameter of 8 cm.


Dit zijn de ingrediƫnten - These are the ingredients

Bodem - The crust
  • 75 gram speculaas - 75 grams of spikalassies (spiced bisquits with cinnemon)
  • 40 gram boter - 40 grams of butter
Vulling - The filling
  • 1/2 dl water - 1/2 dl of water
  • 1,5 blaadje gelatine (+/- 3 gram) - +/- 3 grams of gelatin
  • 1/2 doosje Philadelphiakaas natuur (100 gram) - 1/2 jar of Philadelphia cheese (100 grams)
  • 4 el citroensap (1 citroen) - 4 tbsp of lemon juice (1 lemon)
  • 1 pakje vanillesuiker - 1 pack of vanilla sugar
  • 4 el griessuiker - 4 tbsp of granulated sugar
  • 125 ml room (opklopbaar) - 125 ml cream (whippable)
Frambozencoulis - Raspberry coulis
  • 50 gram frambozen - 50 grams of raspberries
  • 15 gram griessuiker - 15 grams of granulated sugar
  • 1 el water - 1 tbsp of water
  • weinig citroensap - some lemon juice
Afwerking - Finishing the dish
  • fruit naar keuze - fresh fruit
  • slagroom - whipped cream
  • fijngemalen speculaas - finely chopped spikalassies
  • enkele muntblaadjes - some mint leaves
  • bloemsuiker - icing sugar

Zo ga je te werk - Instructions

Bodem - The crust

Maak de koekjes fijn in een blender.
Vermeng de glad geroerde boter met de koekjes tot een samenhangende massa.

Crush the cookies in a blender.
Mix the smoothly stirred butter with the biscuits into a cohesive mass.


Plaats de ringen op een schotel en breng er de speculaasmengeling in.
Druk mooi plat.

Place the rings on a dish and insert the cookies and butter mixture.
Press down.


Vulling - The filling

Laat de gelatine weken in koud water voor een 5-tal minuutjes.
Knijp de gelatineblaadjes uit en los op in 1/2 dl warm water.
Laat gedeeltelijk afkoelen.

Klop de kaas los met het citroensap en vanillesuiker.
Voeg de opgeloste gelatine bij het kaasmengsel en roer goed.

Let the gelatin soak in cold water for about 5 minutes.
Squeeze the gelatin leaves and dissolve them in 1/2 dl of warm water.
Allow to cool down

Whip the cheese with the lemon juice and vanilla sugar.
Add the dissolved gelatin to the cheese mixture and stir well.

Voeg de suiker aan de room toe en klop half stijf.
Add the sugar to the cream and whip half-stiff.
Schep onder het kaasmengsel.
Add to the cheese mixture and stir.
Doe dit mengsel in de ringen bovenop de speculaasbodem, strijk glad en laat opstijven in de frigo.
Put this mixture into the rings on top of the crunch, make it smooth and let it stiffen in the fridge.

Frambozencoulis - Raspberry coulis

Laat het water en de suiker koken.
Voeg de frambozen toe.

Allow water and sugar to boil.
Add the raspberries.


Indien diepvriesframbozen, laat even meekoken en passeer. Passeren is uitduwen door een vergiet zodat er geen pitjes in de coulis zitten.
Breng op smaak met citroensap.

If deep-frozen raspberries (which I have used), let them simmer for 1 minute and press through a sieve, so no pits are in the coulis.
Season with lemon juice.


Afwerking - Finishing the dish

Ontvorm (ik ga met een mesje even rond de ringen) en versier naar keuze.
Werk af met fijngemalen speculaas, een toefje slagroom, frambozencoulis, een paar muntblaadjes en een beetje bloemsuiker.

Unmold (I use a knife to go gently around the rings on the inside) and decorate with fresh fruit (I chose strawberries and raspberries).
Finish with finely grated
spikalassies, a bit of whipped cream, raspberry coulis, a few mint leaves and a little icing sugar.


Bon appƩtit!

Reacties