Jambalaya

English version in red

Goeieavond,

Jambalaya is de naam van een rijstschotel die ontstaan is in de Creoolse en Cajunse keuken in Louisiana (Verenigde Staten).

Good evening,
Jambalaya is the name of a rice dish that originated in Creole and Cajun cuisine in Louisiana (United States).

Dit zijn de ingrediënten - Ingredients
  • 2 eetlepels olijfolie, verdeeld - 2 tbsp olive oil, divided
  • 1 stengel selderij, gesneden - 1 rib celery, chopped
  • 1 witte ui, gesneden - 1 white onion, diced
  • 1/2 kleine rode paprika, gesneden - 1/2 small red bell pepper, cored and diced
  • 1/2 kleine gele paprika, gesneden - 1/2 small yellow bell pepper, cored and diced
  • 1/2 kleine groene paprika, gesneden - 1/2 small green bell pepper, cored and diced
  • 1-2 jalapeno pepers, fijngehakt - 1-2 jalapeno peppers, seeded and finely chopped
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt - 2 cloves of garlic, minced
  • 1 kipfilet, in stukjes gesneden - 1 chicken fillet, cut into bite-sized pieces
  • 375 ml kippenbouillon - 375 ml chicken stock
  • 1 blik tomatenblokjes - 1 can crushed tomatoes
  • 100 g witte rijst - 100 g white rice
  • 1 eetlepels Cajun kruiden  - 1 tbsp Cajun seasoning
  • 1 laurierblad - 1 bay leaf
  • 1 theelepel verse tijm - 1 tsp fresh thyme
  • 1/4 theelepel cayennepeper - 1/4 tsp cayenne pepper
  • 12 scampi, gepeld en ontdarmd - 12 shrimps, peeled and deveined
  • zout en peper - salt and pepper
  • (Optionele garnituren: Gesneden verse peterselie, dungesneden groene uien, hete saus) -
    (optional garnishes: chopped fresh parsley, thinly-sliced green onions, hot sauce)
Zo ga je te werk - Instructions

Zorg ervoor dat alle groentjes gesneden zijn, de kip in blokjes en de scampi gepeld en ontdarmd. Dat werkt makkelijker.
Make sure all the vegetables are cut, the chicken in cubes and the scampi peeled and deveinded. 
That makes the cooking easier.


Verhit 1 eetlepel olijfolie in een wokpan op middelmatige hitte. Voeg de selder, ui, paprika, jalapeno en knoflook toe. Sauteer gedurende ongeveer 5 minuten, roer af en toe tot de groenten zacht zijn. 
Heat 1 tablespoon olive oil in a stock pot (or a very large/deep saute pan) over medium-high heat. Add celery, onion, bell peppers, jalapeno and garlic. Saute for about 5 minutes, stirring occasionally, until the vegetables are soft and mostly cooked.
Voeg de andere eetlepel olijfolie toe samen met de kip. Roer goed om. Laat nog 5 minuten verder sauteren, of tot de kip niet meer roze is.
Add the remaining 1 tablespoon of olive oil and the chicken and stir to combine. Continue sauteing for an additional 5 minutes, or until the chicken is no longer pink and mostly cooked.
Voeg de kippenbouillon, tomaten, rijst, Cajun kruiden, laurierblad, tijm en cayenne toe, en roer goed om. Verlaag de hitte, zet een deksel op en laat het ongeveer 25-30 minuten sudderen, of tot de rijst gaar is. Roer af en toe. 
Add the chicken stock, tomatoes, rice, Cajun seasoning, bay leaf, thyme, and cayenne, and stir to combine. Reduce heat to medium-low, cover and simmer for about 25-30 minutes, or until the rice is cooked, stirring occasionally. (Don’t forget to stir, or the rice may burn on the bottom of the pan.)
Zodra de rijst gaar is, voeg de scampi toe en roer om. Laat het mengsel nog wat verder sudderen, roer af en toe tot de scampi gekookt en roze zijn. Verwijder het laurierblad en kruid de jambalaya met zout en peper en hete saus en extra Cajun kruiden indien nodig. Verwijder van het vuur.
Once the rice is tender, add in the shrimp and okra and stir to combine. Let the mixture continue to simmer, stirring occasionally, until the shrimp are cooked and pink. Remove bay leaf and season the jambalaya with salt and pepper and hot sauce and additional Cajun seasoning if needed. Remove from heat.

Het is ontzettend leuk om de pan op tafel te zetten.
Mijn ventje vond het lekker en leuk, zoals je kunt zien!

It's very nice to put the whole pan on the table.
My friend liked it, as you can see! 



Bon appétit!









Reacties