Perenconfituur met vanille - Pear jam/jelly with vanilla

English version in red

Hallo,

Dominiqueske zag eens peren hangen....... Mijn mama heeft 2 perenbomen staan en die ben ik vorige week gaan plukken. Ik denk wel 50 kg of meer. Dus dacht ik... waarom eens geen perenconfituur maken. Ik vond een leuk receptje met vanille. Dus ging ik aan de slag. Ik ben begonnen met een halve kilo peren om te proberen. Daar kon ik 2 potjes mee vullen.

Hi,

At my mom's place there are 2 pear trees and I picked them last week. I think about 50 kg or more. So I thought ... why not make pear jam/jelly. I found a nice recipe with vanilla. I started with half a kilo of pears to try. With half a kilo I could fill 2 jars.

Dit zijn de ingrediënten - Ingredients
  • 500 g peren (geschild, zonder klokhuis) - 500 g pears (peeled without core)
  • sap van 1 citroen - juice of 1 lemon
  • sap van 1 sinaasappel - juice of 1 orange
  • 1 vanillestokje - 1 vanilla pod
  • optioneel 1/2 zakje pec (15 g) - optional 1/2 bag of pec (15 g)
  • 450 g zeer fijne suiker - 450 g very fine sugar
Zo ga je te werk - Instructions

Snijd de peer in stukjes en doe ze samen met het citroen- en sinaasappelsap in een grote kookpot.
Cut the pear into pieces and put them together with the lemon and orange juice in a large cooking pot.


Haal het merg uit het vanillestokje en voeg dit toe aan fruit in de kookpot. Ook het stokje zelf mag er nog bij. 
Remove the marrow from the vanilla pod and add to the fruit in the cooking pot. Also add the pod.

Zet het geheel op het vuur en laat 10 minuten afgedekt koken. 
Put on the fire and cook for 10 minutes under the lid.

Neem vervolgens een pureestamper om alle stukjes fijn te maken. 
Then take a masher to mash all the pieces.
Neem de kookpot van het vuur en voeg de pec toe. Roer stevig om en plaats terug op het vuur. 
Take the cooking pot of the fire and add the pec. Stir firmly and place back on the fire.
Breng aan de kook en voeg de suiker toe. Roer goed. Als het geheel goed doorkookt, telt u 2 minuten. Roer af en toe.
Bring to boil and add the sugar. Stir well. If it comes to the boil again, count 2 minutes. Stir now and then.
Test of de confituur de juiste dikte heeft. Doe een lepeltje warme confituur op een koud bord en na 30 seconden houdt u het bord scheef. Blijft de confituur plakken tegen het bord en loopt ze niet uit, dan is uw bereiding klaar. Schuim vervolgens af indien nodig. Vis het vanillestokje uit de confituur.
You can see whether the jam/jelly has the right thickness. Put a spoon of hot jam/jelly on a cold plate and after 30 seconds tilt the plate. If the jam/jelly is sticking to the plate and does not move, your jam/jelly is ready. Then foam off if necessary. Remove the vanilla pod from the jam/jelly.

Giet de hete confituur in steriele potjes. Sluit ze met een deksel en laat omgekeerd afkoelen.
Pour the hot jam/jelly into sterile jars. Close them with a lid and allow to cool down upside down to get the air out.

Bon appétit!


Ik heb er nadien nog een kilo gemaakt en heb geen pec gebruikt. Is beter!
I made another kilo and did not use pec. Is better!


Voor al mijn recepten, klik op volgende link : https://dominiqueskekitchen.blogspot.be/
For all my recipes, click on the following link : https://dominiqueskekitchen.blogspot.be/

Reacties