Kersthoofdgerecht : Kreeft met verse kruidenboter - Christmas main dish : Lobster with fresh garlic butter

English version in red
Hallo
Als hoofdgerecht hebben we gekozen voor kreeft. Eerst koken we het kreeftje in een lekkere bouillon, halveren het en leggen er een paar sneetjes versgemaakte kruidenboter op om vervolgens even onder de grill te plaatsen. Ik heb nog nooit zelf kreeft gekookt en ga dat ook niet doen. Daarom is mijn vriend de onvrijwillige vrijwilliger. Je kunt natuurlijk altijd voorgekookte kreeft gebruiken en even laten opwarmen in de bouillon.



Ingrediënten - Ingredients (4p)
  • 2 kreeften (tss. 800g en 1100 g/stuk) - 2 lobsters (between 800g and 1100 g/piece)
Voor de bouillon - For the stock
  • enkele laurierblaadjes - some bay leaves
  • enkele takjes tijm - some sprigs of thyme
  • look - garlic
  • 1 selder - 1 celery
  • 1 prei - 1 leek
  • 3 wortels - 3 carrots
  • 2 ajuinen - 2 onions
  • een klein snuifje cayennepeper - a little bit of cayenne pepper
  • peper en zout - pepper and salt
Voor de kruidenboter - For the garlic butter
  • 100 gram malse boter - 100 g of tender butter
  • 1/2 citroen - 1/2 lemon
  • 2 eetlepels platte peterselie - 2 tbsp of parsley
  • 1 eetlepel kervel - 1 tbsp of chervil
  • 1 eetlepel bieslook - 1 tbsp of chives
  • 1 teentje look - 1 clove of garlic
  • 1 kleine rode ui of sjalot gesnipperd - 1 small red onion or shallot, finely chopped
  • 1/2 eetlepel gehakte steelkappertjes - 1/2 tbsp of chopped capers
Zo ga je te werk - Instructions

De kruidenboter - The garlic butter

De kruidenboter maak ik een dag op voorhand zodat die wat kan harden in de frigo.
Meng de malse boter met alle ingrediënten en kruid af met peper en zout.
Rol er een worstje van en laat de boter weer hard worden in de koelkast.

I make the garlic butter a day in advance so that it can harden in the fridge.
Mix the tender butter with all the ingredients and season with salt and pepper.
Roll a sausage and let the butter get hard again in the fridge.


De bouillon - The stock

De bouillon maak ik ook al een dag op voorhand. Dan kan die goed trekken en de volgende dag kun je die gewoon opwarmen om de kreeften in te koken.

Dus, maak een bouillon (3 à 4 liter water) met de prei, de selder, de ajuin, de wortel, de tijm, de laurier, een beetje look en peper en zout. Je kunt er ook een klein beetje cayennepeper aan toevoegen en een steranijsje. Snijd de groenten niet fijn, anders hangen de stukjes groenten aan de kreeft als je ze na het koken uit de pot neemt.
Laat de bouillon zonder deksel een half uur tot een uur pruttelen, proef en voeg indien nodig meer peper en zout toe.

I also make the stock a day in advance. Then it can get all the flavours it needs and the next day you can just warm it up to cook the lobsters.

So, make a stock (3 to 4 liters of water) with the leek, the celery, the onion, the carrots, the thyme, the bay leaves, a little garlic and pepper and salt. You can also add a little cayenne pepper and a star anise. Do not cut the vegetables too small, otherwise the pieces of vegetables will stick on the lobster when  you take them out of the pot after boiling.
Let the stock simmer without a lid for half an hour to an hour, taste and add more pepper and salt if necessary.


De kreeften koken - Prepare the lobsters

Nu de kreeften koken. Das voor mijne vriend. Ik verwijder mij efkes uit de keuken. Hier een paar richtlijnen van een bekende kok.

Neem de kreeften bij de scharen en doe de elastiekjes van de scharen.

Neem de kreeft vast bovenop de rug (nooit onderaan de staart, want die kan sluiten en in je vingers snijden) en steek ze met de kop eerst in de bouillon: als je de staart eerst erin steekt zal de kreeft de hitte voelen, de staart zeer snel omhoog krullen en kans is groot dat hierdoor heet water uit de pot wordt geschept: gevaarlijk voor brandwonden dus.

Laat de kreeft van 400 tot 500 gram 8 tot 10 minuten koken, een kreeft van 650-700 gram heeft 10 tot 12 minuten nodig, kreeft van 450 gram moet 8 minuten koken.

Haal de knalrode kreeft uit de pot, breek de voorste poten eraf.

Snijd eerst de staart: neem de kop goed vast en prik met de punt van je mes in de kreeft. Houd de kreeft altijd goed vast zodat ze goed samenblijft.
Snijd naar de staart en van zodra je niet meer verder kan, klop je met je hand op het mes om zo door de staart te breken.

Draai de kreeft om, prik achter het hoofd met je mes, snijd naar voor (richting ogen) en
als je niet meer verder kan klop je met je hand op het mes om zo de kop en de ganse kreeft doormidden te hakken.

Vind bovenaan in de kop de maag en haal ze eruit. Haal onderaan het darmkanaal eruit. Laat de eventuele eitjes in de kreeft.

Breek dan de scharen open: leg in een loodrechte hoek, vind de 2 puntjes,
positioneer je mes en hak zodat je de schaar makkelijk kan openbreken.

Tik met een mes halfhard op de rest van de schaar, geef je mes een kleine wring zodat de schaar scheurt. Wring met je mes de scheur verder open en breek de schaar open.

Now it's time to cook the lobsters. That's my friend's job. Here a few guidelines from a well-known cook.

Take the lobsters by the claws and remove the rubber bands with a pair of scissors.

Take the lobster by the back (never at the bottom of the tail, because it can close and cut into your fingers) and put it head first in the boiling stock: if you put the tail first, the lobster will feel the heat, the tail will curl up very quickly and this cause hot water to be scooped out of the pot: dangerous for burns.

A lobster of 400 to 500 grams must cook for 8 to 10 minutes, a lobster of 650-700 grams takes 10 to 12 minutes, a lobster of 450 grams should cook for 8 minutes.

Remove the bright red lobster from the pot, break off the front legs.

First cut the tail: hold the head and pierce the lobster with the tip of your knife. Always keep the lobster tight so that it stays together well.
Cut to the tail and as soon as you can not go any further, tap your hand on the knife to break through the tail.

Turn the lobster over, prick behind the head with your knife, cut forward (direction eyes) and if you can not go any further, tap your hand on the knife to chop the head and the whole lobster in half.

You can find the stomach at the top of the head and take it out. At the bottom you can find the tract. Remove this. Any eggs in the lobster must not be removed.

Break the claws: put in a perpendicular angle, find the 2 dots of the claws, position your knife and cut so that you can easily break open the scissors.

Tap hard with a knife on the rest of the claws, and try to tear them open. 


Onder de grill - Grill the lobsters

Bedek de 4 kreefthelften met enkele schijfjes kruidenboter en zet even onder de grill.
Cover the 4 lobster halves with a few slices of garlic butter and put them under the grill for a few minutes.

Bon appétit!


Mijn volledig Kerstmenu - My Christmas Menu

Kersthapje 1 : Brie met vijgen uit de oven
Christmas snack 1 : Brie with figs out of the oven

Kersthapje 2 : Faux gras (of foie gras) met mango en opgelegde sjalotten
Christmas snack 2 : Faux gras (or foie gras) with mango and shallot

Kersthapje 3 : Scampiballetjes
Christmas snack 3 : Shrimp balls

Kerstvoorgerecht 1 : Soepje van prei met Sint-Jakobsvruchten
Christmas starter 1 : Leek soup with scallops

Kerstvoorgerecht 2 : Meloen met rauwe ham op een spiesje
Christmas starter 2 : Melon with raw ham on a skewer

Kersthoofdgerecht : Kreeft met zelfgemaakte kruidenboter
Christmas main dish : Lobster with homemade garlic butter

Kerstdessert : Appelroosjes met roomkaas
Christmas dessert : Apple cream cheese rose tart


For all my recipes, click on the following link : https://dominiqueskekitchen.blogspot.be/



Reacties